Enigma Enigma

andriy98

2020-10-15 06:25:34 eye-2 403   — comment 0

Консолідація українського суспільства в сучасних умовах

Гібридна війна РФ проти України спричинила низку суттєвих змін у свідомості українського суспільства. Вона значно прискорила процес формування громадянського суспільства, тобто певною мірою стала причиною консолідації українського суспільства.

Роз'єднаність українського суспільства багато в чому пояснюється об'єктивними причинами, серед яких – довготривала територіальна роздільність України у минулому і входження її в склад різних імперій, що відбилося на формуванні свідомості та ментальності українців. Сприймання в минулому населенням Західної України в більшій мірі культури поляків, румунів, угорців, а Східної – переважно російської культури, призвело до різних, часто кардинально-протилежних, поглядів на минуле та майбутнє нашої держави. Так, більша частина населення сходу і півдня України перебуває в контексті імперської історичної пам'яті, що проявляється в ностальгії за СРСР чи Російською імперією.

Впродовж незалежності України культурні цінності радянського зразка активно підкріплювалися російськими ЗМІ. Вміло керуючи свідомістю людей через засоби масової інформації та використовуючи спеціальні маніпулятивні технології РФ і в наші дні утверджує в свідомості українських громадян проросійські геополітичні орієнтації, нав'язує міфи про агресію "бандерівців", "західну" розбещеність, тощо.

Неоімперське мислення проросійських українців негативно впливає на процес консолідації українського суспільства в цілому. Тому політика щодо історичної пам'яті, насамперед, має спрямовуватись на підтримку стабільності у суспільстві, не допускати надмірну політизацію історичних подій, вона повинна збалансовувати бачення історичного минулого окремих регіонів з загальнонаціональним баченням.

Вирішити ці суперечки можна шляхом створення продуманої концепції вшанування історичного минулого, яка б відображала внесок кожного регіону в політичний, економічний та культурний розвиток України.

Потужним чинником, що консолідує суспільство, постає мова, яка виконує не лише комунікативну функцію, а й ідентифікаційну та націєтворчу. Мовно-політична проблема вміло використовувалась проросійськими силами як спосіб ескалації конфлікту в Україні. Навіть вторгнення в Крим РФ аргументувала як акт захисту російськомовних громадян, зокрема, як захист їхніх прав від утисків української держави, що забороняє російську мову. Відсутність цілеспрямованої мовної політики після отримання Україною незалежності призвела до того, що українське суспільство чітко поділилося на україномовні та російськомовні регіони.

Процес консолідації тривалий і нелегкий, він становить головне соціально-політичне завдання розвитку соціуму. Сьогодні, коли постало питання про територіальну цілісність нашої держави, українство об'єднується для ефективного вирішення цієї проблеми. Агресія РФ по відношенню до України стимулювала консолідаційні процеси українського суспільства й стала, в певній мірі, засобом концентрації колективної енергії. Влада та політична еліта повинні проводити реформи в економічній, енергетичній, гуманітарній, інформаційній та інших сферах, що забезпечить Україні як оборонний характер, так і посилення міжнародної підтримки.

Від здатності національної політичної еліти виробляти стратегії розвитку держави та вміння захищати її інтереси безпосередньо залежить консолідація суспільства.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma