Enigma Enigma

Новостной Портал

2020-08-06 23:25:23 eye-2 2486   — comment 0

Коронавірус. Правда без прикрас


Сьогодні на слуху ситуація з пандемією коронавірусу, багато,хто, звичайно, піддається паніці,але злагодженість дій владних структур, лікарів, які днями не мали часу поспати хоча б декілька годин, сумлінних громадян,які за перших ознак хвороби йшли до лікарні й сиділи на на самоізоляції, дозволили Україні видихнути з полегшенням, тому що цифри  захворювань значно знизилися. Нагадаємо,що захворювання COVID-19 спричиняється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем. Захворювання може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Більшість хворих видужує; помирають переважно люди із супутніми захворюваннями й ослабленою імунною системою.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 6 серпня в Україні зафіксовано 1318 (черговий антирекорд, нажаль) нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Однак, кількість одужань наразі в рази перевищує кількість нових виявлених випадків коронавірусу. Хоч цифри поширення COVID-19 залишають бажати кращого, ми дійшли до моменту, коли одужує більше людей, ніж заражається. Це видно й по звітах кожної зі служб. Це означає, що скоординовані дії у боротьбі з коронавірусом були правильними, й українці дослухалися до рекомендацій влади. Нашим громадянам треба, як і раніше, рухатися відповідно до ситуації. За останніми даними МОЗ, до послаблення карантину поки що не готові 6 областей України: Вінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська і Тернопільська. Але Чернігівщина вийшла з "червоної зони".


Напередодні прийняття нового законопроекту стосовно протидії коронавірусній інфекції «SarS-Cov-2», Чернігівщині нарешті вдалося атестувати другу ПЛР-лабораторію, збільшити кількість досліджень на коронавірус та покинути когорту неблагополучних за станом захворюваності на цю інфекцію областей та районів.Наразі завдяки збільшенню числа офіційно протестованих, область нарешті перевищила нормативний показник МОЗ щодо кількості тестувань на 100 тис. населення (не менше 24%), і досягла 26,3%. Та й взагальгому сьогодні за наявності тестів та кваліфікованого медичного персоналу,які працюють не покладаючи рук, в Україні з'явилася можливість надавати допомогу більшій кількості населення,яке звертається до медичних установ. Чим раніше буде діагностований вірус,тим більш дієві заходи можливо вжити.  Ситуація з пандемією диктує свої умови.

В  Єдиному реєстрі судових рішень з'явилася чимала кількість справ  на поширювачів неправдивої інформації про COVID-19. Кримінальним кодексом України передбачено відповідальність за фейки про  коронавірусну інфекцію. Деякі люди не розуміють серйозності всієї ситуації, допоки це не стосуватиметься їхніх близьких. Більшість підозрюваних в суді пояснювали, що вважали поширену інформацію правдою і лише хотіли повідомити друзів про знайдені сенсації. Дехто ж зізнавався, що просто не вміє розрізняти фейки. Тим не менше, майже 30% тих, на кого склали протоколи, суд визнав винними і оштрафував: 80% протоколів через фейки в соціальних мережах 4;65 протоколів склали через поширення фейків про коронавірус у Фейсбуці;6 протоколів склали через повідомлення в Інстаграмі;1 через фейк у вайбері;1 через фейк у соцмережі, назву якої в постанові суду не вказують. В шести випадках поліція склала протоколи через усні неправдиві чутки. Люди пліткували про сусідів і односельчан, які повернулися за кордону і нібито хворіють на COVID-19.

Це не просто протоколи та справи ,порушені заради статистики,це дії , спрямовані на боротьбу з  неправдивою інформацією,яка може нанести шкоду здоров'ю людини. Оскільки ж Законодавство України на перше місце ставить цінність людського життя,то  покарання ,передбачене статею  173-1 КУпАП передбачає штраф 10-15 неоподатковуваних мінімумів (170-255 гривень) або й навіть виправні роботи до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку за «поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку».  

В ситуації,яка склалася сьогодні це необхідні заходи для мінімізації паніки серед населення. Близько половини українців думають, що обмежувальні заходи через коронавірус влада запровадила вчасно. Звичайно, Україна  та українці зараз переживають не легкий період,виникають й складнощі в запобіганні можливих економічних труднощів у країні, пов'язаних з коронавірусом, але влада робить усе можливе в цих умовах. Багато країн постраждало від пандемії,яка продовжує накривати світ й зараз, але не всі країни можуть навіть зізнатися й навести правдиві цифри кількісті захворювання, не кажучи вже про дієве вжиття заходів безпеки у боротьбі з коронавірусом. Взяти до прикладу Російську Федерацію (РФ), яка  вперто намагається заперечувати справжні масштаби наслідків пандемії на її території.  Росія одна з останніх ввела карантині заходи ,до кінця сподіваючись ,що її це  все омине . На 147 млн жителів РФ підтверджено тільки 872 тис. випадків захворювання на СOVID-19.

Чи не здається це дуже заниженою статистикою, враховуючи мітинги в Хабаровську, переповнений метрополітен,який навіть не закривався на карантин та постійне нехтування правилами безпеки? Ми не повинні вірити словам російських політиків,що коронавірус лише фейк,адже від цього "фейку" вже померло чимало людей та продовжують хворіти й далі. Нам не варто забувати про заходи безпеки, особистий захист, носіння масок та дотримання соціальної дистанції. Українці бережіть себе, почніть з себе і ви  зможете запобігти смертям !!

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma