Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-09-07 07:20:25 eye-2 4210   — comment 0

Коротка оповідь великого шляху

Нарешті можна дізнатися про те, як Чорне озеро стало Чорним морем, якою мовою говорили корінні народи Криму та які стосунки були між козаками й кримськими татарами. Ну, і звісно, як Росія завойовувала Крим і переписувала історію, а також вдавалася до терору, голоду, депортації…

Загалом у своїй книжці "Історія Криму. Коротка оповідь великого шляху" Гульнара Абдулаєва - історикиня, яка до 2014 року жила в Криму, а після окупації півострова переїхала до Києва - змальовує тисячолітню історію Криму - від найдавніших часів і до сьогодні. Тож рухаючись історичними шляхами від таврів, племінних союзів і перших античних міст до депортацій, репресій та зрештою окупації, вона знайомить нас із кримськими татарами, караїмами й кримчаками, розповідає, ким були уруми та як припинило своє існування Кримське ханство. Тобто перед нами своєрідний життєпис Криму, з якого ми дізнаємося, яким він був і як ми опинилися саме в цій точці нашої історії.

"Представлена до уваги читача коротка історія Криму. допоможе зрозуміти загальну канву історії півострова й побачити основні культурні та політичні процеси, - дізнаємося ми про книжку. - Безумовно, можна сказати, що кожен розділ заслуговує на те, щоб по ньому була написана окрема книга, але зараз ми пропонуємо вам поринути в атмосферу минулих століть, ознайомитися з культурою аборигенів Криму - таврів, дізнатися про міграційні процеси народів і племінних союзів, про зародження перших державних утворень на півострові, про античні міста й перші християнські храми. Детальніше довідатися про народи, які населяли Крим у різні часи, їхню культуру, і як вона відбилася на формуванні того Криму, який ми бачимо тепер".

 

Гульнара Абдулаєва. Історія Криму. Коротка оповідь великого шляху. – К.: Віхола, 2024

 

Ілюстрація: spadok.org.ua

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma