У своєму попередньому дослідженні автор писав про кривавих диктаторів з екзотичних країн, які не гребували й людською плоттю, натомість герої його новішої книжки розкошують набагато ближче. "Кухня терору, або як збудувати імперію ножем, ополоником і виделкою" Вітольда Шабловського (Л.: Видавництво Старого Лева) – про історію наших ближчих, але не близьких сусідів.
"Коли я пишу ці слова, черговий місяць триває жорстока війна, розв'язана Росією проти України, - розпочинає автор своє оповідь. - На жаль, з цієї причини книжка, яку ви тримаєте в руках, є надзвичайно актуальною. Для її написання мені довелося вздовж і впоперек об'їздити Росію, Україну, Білорусь та інші колишні советські республіки. Я розмовляв із неймовірними кухарями, наприклад. із Віктором Беляєвим, який був директором усіх кремлівських кухонь, але після приходу до влади Владіміра Путіна пережив гострий інфаркт і був змушений звільнитися. З кухарями воєн, які розв'язала Росія, з кухарками з Чорнобиля, а також із людьми, які пам'ятають організований і холоднокровно проведений Сталіним Голодомор".
Автор переконаний, що через кухонні двері можна так добре показати не лише людські історії, смакові звички чи вподобання кухарів і тих, кому вони готували, а й маніпулятивні механізми влади — жорстокої та безжальної, зосередженої в руках божевільних вождів, генсеків та інших радянських партійних діячів. "Не розумієте, як їжа може служити пропаганді? – питаються в нас. - У країнах, що називалися Радянський Союз, її подавали у кожній смаженій котлеті й кожній радянській їдальні від Калінінграда до Північного полюса, від Молдови до Владивостока. Політика, на жаль, була присутня і в тому, що їв перший секретар, і в тому, що споживав чи не мав що їсти пересічний громадянин великої тоталітарної утопічної держави".
Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma