Enigma Enigma

Влад Волошин

2020-05-26 14:11:54 eye-2 2953   — comment 9

Крилаті «іхтамнєти» в Лівії.

Конфлікт в Лівії починає розгоратися з новою силою. Обидві ворогуючі сторони  продовжують нарощувати «військові м’язи», стягаючи в країну іноземну військову допомогу. На стороні офіційного Тріполі і уряду Фаїза Сараджа (УНС) стоять Туреччина і Катар. Їм протистоїть так звана «лівійська національна Армія» (ЛНА) генерала  Халіфи Хафтара, яку підтримує своєрідна коаліція, в якій беруть участь Єгипет, ОАЕ і Саудівська Аравія. Росія (незважаючи на визнання Кремлем УНС),також допомагає «хафтарівцям», але всіма силами намагається приховати участь у війні на боці ЛНР найманців-«вагнерівців» та спеціалістів інструкторів, а також постачання до Лівії певних видів озброєння і бойової техніки (зокрема ЗРК «Панцир-С», «Бук» та іншого озброєння).

 

«Невідома» ескадрилья Хафтара завдає удару.

Днями світові інформагентства, розповідаючи про перебіг бойових дій в Лівії, повідомили про те, що на супутникових знімках аеродрому аль-Джуфра, який перебуває під контролем Лівійської національної армії (ЛНА) прибічників Хафтара помічені невідомі винищувачі четвертого покоління МіГ-29 і бомбардувальники Су-24. Ці повітряні машини є російського виробництва і вони поки-що невідомо як з’явились в Лівії.

У командуванні Лівійської національної армії заявили про підготовку безпрецедентної за мірками лівійської війни повітряної операції. Війська Хафтара обіцяють знищити з повітря всі дислоковані в Лівії військові бази турецької армії, яка підтримує міжнародно-визнаний уряд Лівії в Тріполі. Ця заява була зроблена "хафтарівцями" після того, як вони зазнали кількох поразок у боях з урядовими військами і їхніми турецькими союзниками.

Поява інформації про підготовку повітряної операції ЛНА за часом «дивним чином» співпала з новинами про виявлення на аеродромах лівійської армії винищувачів МіГ-29 і фронтових бомбардувальників Су-24 (літаків російського виробництва). За два дні «невідома авіація» російського виробництва стала діяти. Винищувачі МіГ-29 нанесли ряд авіаударів по турецькому вантажному судну зі зброєю поблизу порту Тріполі і фрегату ВМС Туреччини у відкритому морі на траверсі Сірта.

Бойові кораблі турецьких ВМС з'явилися біля лівійських берегів приблизно в січні. Зараз їх тут два, і вони ідентифіковані як фрегати Gabya «496 Gokova» і «497 Goksu». Це американські фрегати класу Oliver Hazard Perry  (колишні USS Samuel Eliot Morison і USS Estocin), передані туркам в 2002 і 2003 роках. Туреччина їх модернізувала під власну систему управління. На озброєнні фрегатів є ракети «Томагавк», і вони володіють достатньою ППО, щоб закрити небо над Тріполі. Саме тому, напевно перший удар МіГи завдали саме по морських цілях.

Російські ЗМІ, посилаючись на джерела серед прибічників Хафтара, повідомляють, що згаданий турецький транспорт перевозив зброю для військ УНС, і по ньому (з великою вірогідністю) МіГ-29 все-таки влучили. «Джерела» говорять про «чорний дим, який було видно здалека».

Однак фрегат, швидше за все, від ракети ухилився і поставив димову завісу. На супутникових знімках видно, що після одвороту на 90 градусів і виходу з димової завіси на турецькому кораблі немає жодних видимих ​​пошкоджень чи загорань. «Пілот МіГа-29, напевно, навмисно не влучив. Це був «попереджувальний постріл». Фрегат перебував в лівійських територіальних водах. І якщо його не вдалось потопити, то хоч відігнали на деякий час», стверджує російське видання  «АгитПро».

http://agitpro.su/tainstvennye-mig-29-vstupili-v-pryamoe-stolknovenie-s-turciej/?utm_source=warfiles.ru

Низка інформаційних джерел повідомляє, що атаки не було, літаки застосували авіаційні гармати, пройшовши «чергою» поруч з Турецькими кораблями.

Що ж це за «невідомі літаки», які почали воювати за Хафтара? Бойові машини не мають розпізнавальних знаків, а їх пілоти вперто мовчать в радіоефірі, тому встановити їх походження поки-що важко. Версій є декілька: одні говорять про «соколів Путіна», інші про «яструбів Лукашенко», треті взагалі про «сербських братушек» за штурвалами. Дві останні версії про сербів і білорусів активно розповсюджують російські медіа.

Але сьогодні ні турки, ні лівійці з УНС не надали жодних доказів приналежності літаків або громадянства пілотів. Зазвичай буває достатньо записів переговорів льотчиків, але їх поки не виявили, або скоріш за все, прихильники Сараджа просто не вели моніторинг радіоефіру. Отож виявилось, що УНС не має необхідних засобів ППО для виявлення і стеження повітряних об’єктів, тому й до сих пір не може зрозуміти, звідки прилетіла ця «невідома» ескадрилья.

 

Війна версій

Звідкіля ж насправді прилетіла на допомогу Хафтару ця «невідома» авіція російського виробництва? Інтернет-видання The Drive, посилаючись на поширювані в соцмережах матеріали, зазначає, що літаки могли бути придбані ОАЕ у Білорусії.

https://www.thedrive.com/…/mysterious-mig-29-fighter-appear…

У Мінську, деякі опозиційні джерела переконані, що ці літаки білоруські, і льотчики також можуть бути з Мінська. Російська LENTA.RU повідомляє, що білоруське видання Belarus Security Blog (https://bsblog.info/) спочатку висловило сумніви щодо взагалі достовірності цієї інформації, однак потім зазначило, що «не варто виключати можливість отримання Хафтаром авіатехніки, закупленої третьою стороною через білоруських збройових трейдерів і необов'язково в Білорусі». https://lenta.ru/news/2020/05/22/mig29/

До речі, білоруси вже так робили, тобто «здавали літаки в лізинг», і саме соратникам Хафтара представникам ОАЕ. Офіційний Мінськ на такі публікації принципово не реагує. «А пілоти можуть бути приватними контракторами, а не офіційними військовослужбовцями. Це можуть бути як представники Білорусі так і Сербії », - повідомляє білоруський блог.

За цю версію говорить і російський військовий експерт Юрій Лямін в інтерв’ю виданню «Московский комсомолець». Він стверджує, що Обєднані Арабські Емірати вже неодноразово так поступали. Вони закуповували штурмові вертольоти Мі-24 в Чехії, а потім відправляли їх Хафтару.

https://www.mk.ru/politics/2020/05/22/ekspert-obyasnil-poyavlenie-rossiyskoy-aviacii-v-livii.html?fbclid=IwAR28w5ni8SKoGknX3cgokC6DAJIS5TbR4Pk97UrVtL140vm5FPiRPmU_On0

Щодо льотчиків, то їх наймають, зазвичай, в пострадянських республіках (навіть в Україні), або в Судані чи Ємені. « - МіГ-29 дуже популярний літак, льотчиків досить багато, і за хороші гроші (а Емірати можуть запропонувати хороші гроші) їх можна найняти для війни в Лівії», - вважає Юрій Лямін.

Про іншу версію походження літаків говорять представники визнаного ООН лівійського УНС, зокрема міністр внутрішніх справ Фатхі Башагха. В інтерв'ю виданню Bloomberg він заявив, що нещодавно з сирійської бази Хмеймім в розпорядження сил ЛНА прибули близько шести винищувачів МіГ-29 і Су-24. Скоріш за все, це саме вони беруть участь в повітряній операції Хафтара. До цієї версії схиляє той факт, що зовсім недавно туди прилітали, в рамках планової ротації, нові російські літаки.

Але сусідські медіа заявляють, що це не ті літаки, бо у тих є бортові номери і за ними уважно спостерігають американці й ізраїльтяни, тож перелетіти в Лівію непомітними вони не можуть. Дійсно, обманути ізраїльські радари подвійного спостереження, які перебувають в постійній готовності в рамках системи ППО «Купол», було б дуже важко, але є інший маршрут перельоту - «південний коридор»: з ОАЕ через Судан і Єгипет. Тому версія, що це є саме російські літаки з замальованими номерами – одна з найбільш вірогідних.

МіГ-29 були спрямовані до Лівії для дій проти Туреччини. Про це повідомляє інший російський експерт-сходознавець Кирило Семенов. Він вважає, що МіГ-29 повинні «приземлити» турецькі БПЛА, щоб знизити наступальний потенціал УНС. «- Ударні безпілотники «Байрактар» вже «наробили справ» в Сирії, і тепер в Лівії. Це варто взяти на замітку російському міноборони. Ймовірно, висновки були зроблені, оскільки у ЛНА з'явилися ЗРК «Бук» замість «Панцирів», що викликало dronesfall – новий термін у військових словниках»…

https://topcor.ru/14804-jekspert-mig-29-utihomirjat-tureckie-bespilotniki-bajraktar-v-livii.html

В штабі Хафтара стверджують, що за 72 години збили аж 13 турецьких безпілотників «Байрактар». В англомовній версії цієї заяви навіть винайдено нове слово - «беспілотнікопад» (dronesfall).

Семенов також підкреслив, що турецька ППО не прикриває безпілотники з землі, оскільки ті літають не над містами, на певній відстані від них - в пустельній місцевості. Протиповітряна оборона тут безсила.

Є ще одна версія походження «невідомих» літаків – вони єгипетські. Про цю версію також розповів «Московському комсомольцю» Юрій Лямін: « - Якщо це літаки зі складу ВПС Єгипту, то мова йде про МіГ-29М або МіГ-29М2, які можуть використовуватися для нанесення ударів і по наземних цілях. Поки-що в Мережі є тільки кілька знімків, на яких, один або два МіГ-29 і чотири фронтові бомбардувальники Су-24. Але за лівійським мірками - це дуже велика сила». За словами Ляміна, Емірати можуть перекинути в Лівію навіть французькі «Міражі»…

Російські експерти переконані, що активність ВПС Хафтара буде наростати в міру того, як «таємничі» МіГи отримають технічну підтримку. Також вони прогнозують, що Анкара у відповідь на прибуття МіГ-29 може направити до Лівії кілька F-16. Збиваючи ці «невідомі» МіГ-29, турки зовсім не ризикуватимуть, що це спровокує конфлікт з Росією. Адже ці винищувачі російського виробництва (і можливо походження) не будуть вилітати на бойові завдання з російськими розпізнавальними знаками. Можливо згодом на них намалюють символіку ЛНА, як часто роблять російські найманці, одягаючи шеврони різних «днр-лнр» чи «ассадівців».

До болі все знайомо… невідомі «зелені чоловічки» без шевронів і розпізнавальних знаків… беземблемна бойова техніка, яку «придбали в воєнторзі»… безіменні могили без табличок… і заяви Кремля «ІХ-ТАМ-НЄТ».

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma