Enigma Enigma

Yaroslava Vitko

2018-11-07 11:52:54 eye-2 0   — comment 1

«Лабораторія-привид»

Робота будь-якого університету, а тим більше національного, передбачає не лише функцію освітню – навчити студентів, але й обов’язково функцію наукову. Одеський національний медичний університет в цьому плані не є винятком, тому не дивно, що окрім навчальних кафедр й університетських клінік в структурі університету присутні й навчально-дослідницькі інститути. Однак, новостворений НДІ трансляційної медицини викликає цілу низку запитань. Й одним із таких є наявність ніби-то на базі НДІ молекулярно-генетичної лабораторії, про що і йтиметься детальніше.

Кілька років тому, в кінці 2016 року, а саме 2 листопада, Вченою радою ОНМедУ приймається рішення про створення міжкафедральної навчальної лабораторії. Точніше, говорити, що рішення виносилося Вченою радою досить гучно, адже співробітники розказують, що всі питання, які виносилися на засідання Вченої ради, не прийнято було обговорювати: аби не стати предметом гніву або ж іронії зі сторони Запорожана, легше й звичніше було просто мовчки проголосувати.

Від 2 листопада 2016 року видано й наказ ректора ОНМЕдУ Запорожана В.М. про створення «міжкафедральної учбової лабораторії з метою оптимізації навчального процесу, розвитку наукових досліджень, надання сучасної високоспеціалізованої медичної допомоги хворим». Співробітники університету подейкують, що головним ініціатором створення подібного елементу навчального процесу виступила проректор Валерія Марічереда. 

За задумом лабораторія мала би підпорядковуватися саме університету, а не стати підрозділом, наприклад, клініки, й носити статус міжкафедральної навчальної лабораторії кафедр медичної хімії, загальної та клінічної патологічної фізіології, гістології, цитології та ембріології. Проте, навколо створення цієї структури ходили різні розмови й найпоширенішою стала думка про те, що за ініціативою появи лабораторії стоять далеко не співробітники університету, а особи, які зацікавлені у створенні подібної структури з метою подальшого її використання у власних бізнес-інтересах. І все, що відбувалося надалі цілком схиляє до такої думки…

Два тижні тому в університеті працювала комісія МОЗу з проведення перевірки збереження державного майна. І ця лабораторія, а саме логіка її створення (адже створювалася вона без погодження з міністерством і взагалі "документний" процес створення абсолютно алогічний і заплутаний) та й загалом доцільність такої структури при університеті, викликала в представників МОЗу цілу низку запитань.

Для лабораторії виділяють цілий поверх в приміщенні багатопрофільного медичного центру (БМЦ) університету, за адресою провулок Валіховський, 3. Матеріально відповідальною особою за обладнання лабораторії стає завідувач кафедри професійної патології, клінічної, лабораторної та функціональної діагностики професор Олександр Ігнатьєв.

Отже, університет в задоволення потреб кафедри професійної патології, клінічної, лабораторної та функціональної діагностики для лабораторії закуповує лабораторні меблі, комплект обладнання для клініко-діагностичних і біохімічних досліджень та для медико-генетичних досліджень та на суму майже 44 млн грн. Окрім того в приміщені лабораторії в терміновому порядку був виконаний досить таки вартісний ремонт.

А тепер маємо цікаву річ – на паперах (наказах, рішеннях Вченої ради, величезній кількості проектно-кошторисної документації, службових записок) ніби-то має існувати молеклярно-генетична міжкафедральна навчальна лабораторія, під котру зроблено ремонт, на котру закуплено величезну кількість далеко недешевого обладнання, але є одне але. Штатного розкладу під цю лабораторію немає, співробітників лабораторії немає, персоналу немає, необхідної ліцензії та акредитації на роботу подібної лабораторії також немає, та й взагалі структурної одиниці університету як такої не існує. І виходить досить цікава річ: згідно з паперами лабораторію створено, а фактично вона не акредитована і не працює…

Коли нова адміністрація звернула увагу на ось цю от лабораторію-привида, зрозуміло, що перш за все викликали матеріально відповідальну особу – Олександра Ігнатьєва. І ось тут починається найцікавіше: професор Ігнатьєв стверджує, що службові записки з поясненнями доцільності придбання обладнання й меблів йому підготував економічний відділ університету, а він же просто поставив на них підпис; перелік обладнання він назвати не може, так як не є спеціалістом у цій галузі; у створенні генетичної лабораторії «брав участь Бубнов І. В., який є провідним фахівцем у цій галузі і є … нештатним працівником університету». Гадаю, й говорити не варто, що співробітники та адміністрація про такого й не чули. Проте цікаве інше… Частину обладнання університет придбав у ТОВ «Інтегратед Медікал Груп» (ТОВ «ІМГ»). Не полінуйтеся й пошукайте цю компанію в єдиному державному реєстрі юридичних осіб – керівником ТОВ «ІМГ» є Бубнов Ігор Володимирович.

І в якості вишеньки на торті: на потреби молекулярно-генетичної лабораторії кафедра проф. патології, клінічної лабораторії і функціональної діагностики просить 19,5 млн грн для закупівлі реагентів. Для чого необхідні реагенти, котрі мають досить обмежений термін придатності, для непрацюючої лабораторії? Більше того, університет навіть встиг провести тендер на закупівлю цих реагентів і виграла його та сама ТОВ «ІМГ». Співпадіння?

На сьогоднішній день ми вже маємо Акт про результати проведення перевірки збереження державного майна, у висновках котрого комісія зазначила: «На «міжкафедральну» лабораторію (яка фактично не створена) … було витрачено коштів на загальну суму 67 780 927 грн, чим порушено ст. 13 Бюджетного кодексу України…». Університет в свою чергу зі свого боку вже створив комісію для проведення внутрішнього аудиту цієї лабораторії.

Для чого створювалася настільки дороговартісна лабораторія, чому вона ще досі не введена в експлуатацію, що зараз там відбувається – запитання, радше, риторичні. Вищенаведена інформація, - це лише вершина айсбергу, ще багато чого залишилося в таємниці і розвінчає ці таємниці внутрішня комісія університету… Ця багатокроківочка є лише малесеньким капіляром в тій кровоносній корупційній системі, котра роками вибудовувалася в Одеському національному медичному університеті й роками приносила стабільний прибуток Запорожану і його команді, котрі зараз ніяк не можуть розпрощатися зі своєю «дійною коровою».

 

Далі буде...

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma