Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2019-11-21 16:44:23 eye-2 3211   — comment 0

Лана Зеркаль - Росія продовжує порушувати Наказ Міжнародного трибуналу з морського права та Конвенцію ООН

Сьогодні пройшло перше процедурне слухання Міжнародного трибуналу ООН з морського права у Гаазі. Про перебіг подій цього дня на слуханнях розповіла Лана Зеркаль, заступник міністра МЗС, яка продовжую відстоювати національні інтереси України, незважаючи на перешкоди зі сторони Зеленського та його команді у ОПі.

Вона розповіла на своїй сторінці у ФБ:

"Символічно, що саме сьогодні, в день Гідності та Свободи, ми відстоюємо Свободу і Гідність України та наших моряків на арбітражному «майданчику» в Гаазі.

Ці слухання стосуються захоплених РФ рік тому наших військових кораблів та хлопців, але вони мають процедурний характер.

За результатом цих слухань Арбітраж прийме своє перше рішення та затвердить правила своєї роботи, визначить назву справи та засади транспарентності, а саме можливість доступу широкого загалу до матеріалів справи, а також можливість трансляції слухань в режимі онлайн.

Ми наполягаємо на тому, що справа є терміновою, оскільки не зважаючи на те, що у вересні РФ звільнила наших моряків, кримінальні справи проти них тривають. Тобто, вона і надалі продовжує заперечувати імунітет українських моряків. Три дні тому - майже через рік після того, як 25 листопада 2018 року їх було захоплено – РФ звільнила наші кораблі, вилучивши з них зброю, комунікаційне обладнання і документи. Таким чином, РФ продовжує порушувати Наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року та Конвенцію ООН з морського права.

Трибунал має покласти край цим триваючим порушенням. Відтак, Україна вимагає остаточного, обов'язкового рішення про визнання РФ винною у порушенні низки статей Конвенції.

Незважаючи на те, що предметом справи є одне просте питання - кричуще порушення РФ фундаментального принципу міжнародного морського права - абсолютного імунітету військових суден та членів їхніх екіпажів, РФ намагається вибороти стільки ж часу для розгляду цієї справи, як і у справі стосовно порушення прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці. Крім того, Росія прагне зробити слухання максимально закритими.

Сьогодні відбувся обмін позиціями та аргументами між сторонами. Зважаючи на суттєву різницю у підходах сторін до найбільш чутливих питань, досягти згоди не вдалося.

Отже, вже завтра Арбітраж ухвалить правила процедури своєї діяльності з урахуванням сьогоднішніх слухань та власного розуміння.

Покладаємося на мудрість та прогресивність членів Арбітражу."

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma