Enigma Enigma

Synytsia.

2019-11-05 15:27:11 eye-2 3001   — comment 0

Лазар Мельничук

..Будапештанські часописи доносять знов про слідуючий геройський вчинок другого нашого героя 15 літнього Лазара Мельничука.

Залізничний поїзд, що прийшов11 падолиста з Клявзенбурґа до Будапешту, привіз молоденького подорожного, який довершив цілий ряд геройських вчинків. Був се 15-літній Українець Лазар Мельничук, котрий своєю хоробристию осягнув степень цуґсфірера. Сю шаржу надав йому оберст жандармерії Фішер за його надзвичайні заслуги. Коли молодого героя побачила будапештенська публика на східнім залїзничнім двірци окружила його сейчас зі всїх сторін, щоб йому придивити ся. Його супроводив ляйтнант Камінський і сьвященик Ґілевич і вони ледви при помочи полїції могли перебити ся через товпу.

Про подвиги Мельничука оповідав ляйтнант таке: дня 28, серпня впали Москалї до місцевости Горошівці на Буковині. В тім то селї мешкає Мельничук. Ворог забрав до неволї жандармську автрулю, зложену зі 100 людий, замкнув її в одній пивници (ред. підвал) і пішов дальше. Мельничук вирубав сокирою двері і увільнив тих 100 жандармів. Він укрив їх у відповіднім місци, а сам пійшов критими стежками до нашого війська й дав знати про все. Опісля вернув Мельничук до свого села, де його привитано як героя. Пізнїше приневолила більша австрійська жандармська патруля Москалїв до утечі. Мельничук приглядав ся борбі і замітив, що один російський капітан сховав ся в одній хаті. Хлопець прибіг до нашої патрулї і оповів там, що бачив. Вахмайстер жандармерії, що доводив патрулею, дав хлопцеви шаблю і сказав йому щоби він напав а того капітана. Хлопець обережно зближив ся до хати, де схоронив ся капітан і вдарив його шаблею по голові так, що сей стратив сьвідомість.

Про подвиги хлопця замельдовано оберстови жандармерії Фішерови, який казав його прикликати і сейчас заіменував його цуґфірером жандармерії...

З матеріалів журналу “З Великої війни”, Нью-Йорк, 1915 р. с. 44-45
Режим доступу: diasporiana.org.ua


Підтримати проект:
Патреон: https://www.patreon.com/synytsia_blog
ПриватБанк:  5363 5420 1028 0445 (Синиця Ярослав Дмитрович)

Долучитись до прихильників журналу можна за посиланнями:
Сайт: http://synytsia.com
FB: https://www.facebook.com/synytsiablog
Instagram: https://www.instagram.com/synytsia_blog/
Enigma: https://enigma.ua/users/sinitsya_yaroslav/
Telegram: https://telegram.me/synytsia_blog

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma