Enigma Enigma

Олекса Доніч

2021-11-23 18:06:59 eye-2 3286   — comment 0

«Любов до Істини на схід Полтави»


Іван Петрович наш Котляревський був масоном (як і, до речі, інший полтавець, Симон Васильович Петлюра), але не головним. Ось що говорять про це у статті:
Три версiï iсторiï масонської ложі «Любов до Істини на схід Полтави» // Наукові записки Національного університету «Острозька академія»

Авторами було розглянуто три версії політичних цілей масонської ложі «Любов до Істини на Схід Полтави»: декабристську, ліберально-реформаторську та автономістську, які були в різний час висвітлені у науковій літературі.

"В ході слідства 1825 – 1826 рр. виявили документи та матеріали, що стосувалися відкриття та діяльності масонських лож, а зокрема, членства в них «порушників спокою». Так, 18 січня того ж 1826 р.

з Санкт-Петербурга на ім’я М. Рєпніна надіслано наказ № 158 військового міністра В. Татіщєва: «[...] покірно прошу Вашу Світлість, наказати терміново взяти під арешт поміщика Лукашевича, що живе у Борисполі, колишнього губернського суддю Тарновського, Семена Михайловича Кочубея, які були членами ложі Новикова і, дізнавшись від них, хто такий співчлен Алєксєєв, також заарештувати його, щоб вони не отримали можливості знищити папери, разом із ними. прислати в Петербург кожного окремо, [...], а Лукашевича прислати із цим же фельд’єгерем».

Невідомим діячем ложі був вже згадуваний хорольський маршалок дворянства С.Л. Алексєєв.

М. Новиков помер ще 10 листопада 1824 р. З’ясувалося, що за два тижні до своєї смерті він залишив власні речі та меблі з свого помістя у сусідньої поміщиці, А.М. Велецької, у зв’язку з продажем маєтку. Серед речей покійного його сини знайшли компрометуючі папери – документи засідання членів масонських лож, до якої належало чимало відомих осіб. Їх забрав Василь Григор’єв, довірена особа С. Кочубея, аргументуючи тим, що вони належать останньому. Матеріали власнику не передали, а спалили...

Суддя виніс вирок, в якому зазначалося: «Лукашевич тільки мав на меті організувати товариство для пропаганди ідей самостійності України, але свого наміру не здійснив».

Лукашевич написав «Катехізис автономіста», де були паролі: запит: «Де зійшло сонце?» — відповідь: «У Чигирині».

А посполиті все бубонять про той час: "Багно та самодержавіє".

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma