Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-07-26 07:13:35 eye-2 4196   — comment 0

Маякни мені, добре?

Іноді корисно побачити себе у дзеркалі буття, запитати себе про досвід самотности, визнати свою залежність від інших у боротьбі за виживання. Мовляв, маякни мені, коли я помру. Або, коли помреш ти.

Утім, наразі мова не про це, хоча й про сигнали – це вже точно. Загалом ця книжка стане в пригоді тому, хто в "мирному" побуті потерпає від неможливості подорожувати світом. Її автор так само не так вже й багато де бував, хоч формат "Короткого атласу маяків на краю світу" Ґонсалеса Масіаса нібито й передбачає відповідні географічні пересування. Утім, аж ніяк, і це ще одна з побутових практик на зразок китайської, коли, кажуть, той, хто нікуди не виїздив, повернувся звідусюди.

"Жуль Верн написав пригодницький роман "Маяк на краю світу", надихнувшись маленьким маяком, що ефемерно світився в Патагонії наприкінці ХІХ століття, - нагадує автор. - Він описав острів Естадос, жодного разу не ступивши на аргентинську територію, - як не бував на Місяці, у центрі Землі чи на дні океану - і все ж створив чудову історію. Так само і я впродовж майже двох років поринав у море інформації, намагаючись відрізнити світло від тіні…" Таким чином, перед нами незвичайна мандрівка найбільш ізольованими маяками планети - не посібник з географії, а паспорт для романтичних мандрівників.

Зрозуміло, що ці вартові, які освітлюють воду, з появою нових технологій морського зв’язку стають все менш потрібними. Кораблі вже не потребують їхньої романтичної опіки, адже з’явилися нові орієнтири: орбітальні супутники, GPS-навігація, сонари, радари вони змушують нас забути про те, що маяки були домівкою і робочим місцем чоловіків і жінок, чиї імена здебільшого забуті. З плином часу сигнали кораблям стають все більш автоматизованими, і не дивно, що деякі маяки відмовляються від свого первісного призначення і стають туристичними об’єктами, а ті, яким пощастило менше, взагалі демонтують.

"Тож це не просто книжка про маяки, - нагадують нам. - Це також спосіб побачити себе у дзеркалі людського буття, запитати себе про досвід самотності, визнати свою залежність від інших у боротьбі за виживання, дослідити велич і страждання, які можуть нас спіткати в екстремальних ситуаціях. Порожнеча, яку ми відчуваємо, коли ми беззахисні, для когось перетворюється на пекло".

 

Ґонсалес Масіас. Короткий атлас маяків на краю світу. – К.: Дакор, 2024

 

Ілюстрація: Raceanu Mihai Adrian

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma