Enigma Enigma

Vladimir Gorodovsky

2019-12-12 19:13:10 eye-2 2754   — comment 0

Медіачек: висновок щодо матеріалу «Неопрокинутое домино» в журналі «Фокус»

Експерти підтвердили: "Фокус" таки дав джинсу (гадаю, Новінського), антиавтокефальну...

Панове, пам'ятаєте матеріал в Фокусі, антиавтокефальний? Від нього так смерділо джинсою, такою безсовісною, що я тоді поскаржилася в ініціативу Медіачек. Медіаексперти перепровірили (Детектор медіа, кланяюся та дякую від усього серця), зробили аналіз і підтвердили: стандарти порушені.
Матеріал можете почитати за посиланням, а я від себе скажу. Я щоразу, як буду бачити джинсу проти церкви, буду скаржитися всюди. Бо в той час, коли справжні монахи з помісних церков відмовляються від російських коштів, але визнають нашу церкву, коли вони витримують тиск росіян, тут по місці розпихувати нафтодолари по кишенях, продаючи її? Ні, ви можете. Але буду ганьбити. Я не лицемірка, розумію, що в кожного видання є відділ маркетингу, але або ви пишите "реклама" і всі знають, що ви взяли гроші росіян, або пишите збалансовано.
ХХХ
За даними дослідження однієї з інституцій-співзасновниць Ініціативи «МедіаЧек», Олексій Якубін має чітку політичну заангажованість щодо проросійських політичних сил; він також був зарахований до «псевдосоціологів та прихованих піарників» виданням «Тексти».

... вибудовується асоціація розвитку ПЦУ лише з підтримкою влади. Таке висловлювання є оцінним судженням, але не зрозуміло, на чому воно базується.

... журналіст озвучує тезу про залежність автокефальної ПЦУ від Константинополя, знову ж без позначення того, на чому базується таке міркування. Уже пізніше в тексті подібна теза озвучується в цитаті Олексія Якубіна й також без пояснення, чому він так вважає. Не заперечуючи право ЗМІ та журналіста на таку оцінку в аналітичному матеріалі, вважаємо, що вона має походити від фахового незалежного експерта або базуватися хоч на якихось міркуваннях самого журналіста.

Попри те, що подання інформації від експертів у матеріалі було достатньо збалансованим, загалом Ініціатива вважає матеріал упередженим. Це зокрема зумовлене тим, що порушення професійного стандарту достовірності було не на користь ПЦУ, оцінки щодо неї на початку та в кінці мали негативну конотацію й не були обґрунтованими.

Ініціатива «МедіаЧек» констатує, що редакція журналу «Фокус» у матеріалі під назвою «Неопрокинутое домино» не допустила порушення в частині ілюстрування, але припустилася порушення професійних журналістських стандартів достовірного, повного та неупередженого подання інформації (пункти 6 і 9 Кодексу етики українського журналіста).

 

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні станд....

Об этом сайте

DETECTOR.MEDIA

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma