Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2021-05-15 17:41:33 eye-2 3663   — comment 1

Мережі АЗС зупиняють продаж палива через рішення Уряду Зеленського

Бізнес вчора дізнався про приголомшливе рішення Уряду Зеленського про державне регулювання цін на паливо, яке приймалась без обговорення з бізнесом. Соціалістичні кроки зеленського та його міністрів призвели до того, що деякі мережі АЗС вже призупиняють продаж окремих видів палива.

Дуже добре про це написав Volodymyr Omelyan   · 

Вчора на позачерговому засіданні уряду, без обговорення з бізнесом, було схвалено рішення штучно обмежити вартість пального для реалізації вроздріб.

Бізнес був, м’яко кажучи, шокований, European Business Association навіть випустила окрему заяву з цього приводу, наголосивши, що ринкова економіка не може базуватися на застарілих (радянських) механізмах регулювання цін.

Іншими словами, на 80% закриваючи потребу внутрішнього ринку імпортом і будучи повністю залежними від світових цін - Уряд України нічого розумнішого не вигадав, коли ціни на світових біржах виросли удвічі, аніж просто заборонити мережам АЗС їх відповідно підіймати.

Це було вчора, а сьогодні, щойно заправляючи авто на одному з АЗС відомого українського бренду помітив, що купити пальне преміум сегменту вже неможливо.

Перевірив ситуацію в іншій мережі - те саме.

Логічно, що оператори відмовляються продавати собі у збиток.

Безумовно, в першу чергу це стосується дорогих іномарок нашої «еліти» або тих, хто купив собі пристойну євробляху.

Далі, за логікою, будуть скасовані програми лояльності. Всі ці милі серцю бали, за які можна «на халяву» залити додатковий бак пального, взяти каву чи омивач для скла безкоштовно.

А далі мережі просто припинять реалізацію пального взагалі.

Бо «тимчасово, на час карантину» - це дуже довго чи назавжди. Популізм спершу перемагає ринок і здорову конкуренцію, до моменту, коли криза накриває усіх.

До речі, в сірих АЗС все чудово.

Грізна нарада в комітеті Гетьманцева пройшла без наслідків.

І нікуди не поділися міні-нпз, розчинники лаків/фарб, несплата податків і бодяга замість якісного пального.

Єдине, що змінилося, то це позиція самого Гетьманцева...

До речі, вчора на ринку ЄС вартість газу зросла до максимуму з вересня 2018 року - до 342 доларів за тисячу кубів.

Наступна проблема - зараз ми закачуємо газ на зиму. Зафіксована ціна на рік для населення буде збитковою для операторів. Хто буде компенсовувати ці збитки?

Чи якщо не буде пального, то і газ не дуже вже потрібен?

І, звісно, в Уряді традиційно ніхто не переймається, як забезпечити ріст доходів кожного українця, щоб вони були здатні оплачувати вартість товарів і послуг за ринковими цінами.

Головне, обмежити субсидії і забезпечити все для себе і друзів влади.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma