Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-09-10 06:13:15 eye-2 4221   — comment 0

Мертві бджоли не гудуть, або операція в центрі Європи

Тауерський міст під терористичною атакою! Невідомим вдалося провернути надскладну операцію в центрі Європи під носом усіх спецслужб Її Величності!.. На заваді наймасштабнішого злочину століття випадково стає п’ятірка школярів. Чи вистачить підліткам розуму й відваги там, де не соромно спасувати й дорослому? Чи вистоять вони в геть не дитячому випробуванні перед лицем страшної небезпеки?

Складно встояти перед такими карколомними сюжетними заманками, чи не так? І головне, що усе це правда у трилері вкупі з детективом назвою «Таємниця химерної пасіки» Василя Тибеля. Хоча, з одного боку, може видатися, що така неймовірна історія аж ніяк не могла трапитися на канікулах. І тим не менш, якщо вони шалені, і якщо вже щось таки трапилося, то можна не сумніватися: поряд вони - непосиди й друзі нерозлийвода - Василько, Миколка, Мишко, Сашко та Надійка. Так, підлітки постійно втрапляють у халепу, і в чому немає нічого дивного, якби не масштаби. Міжнародні злочинці, спецслужби, Інтерпол, заручники, військова операція з літаками, напади і засідки, пастки і вибухи – словом, весь набір гостросюжетного бойовика, який крутиться довкола, здавалося б, такого невинного явища, як стара сільська пасіка. «Група спецпризначенців, попереду яких, ніби марсіани, йшли двоє військових у костюмах хімзахисту, вибралася з яру й наближалася до закинутої пасіки. Шершні поводилися якось дивно: невелика частина понеслась на болото, інша величезна хмара почала втягуватися назад, в отвори під перекинуті вулики, ніби там увімкнули потужні пилосмоки».

З іншого боку, воно й починалося доволі нестандартно, бо що ж звичного може бути в легенді про мертвого пасічника, який доглядає мертвих бджіл на закинутій пасіці? І звісно, наша п’ятірка не планувала рятувати світ від лиходійного генія-терориста, але коли Мишко випадково побачив на тій пасіці щось страшенно цікаве… «На іншому боці галявини над пасікою схилився якийсь силует, погойдуючись у мерехтливому тумані й ніби висячи над вуликами. Від побаченого в малого по спині побігли холодні мурашки. Хлопчакові здалося, що він розгледів довгу й чорну пасічникову бороду».

Тож коли хлопчина втягнув всіх друзів у пригоду, а вона дуже скоро перетворилась на серйозну протидію справжнісіньким зловмисникам, то тут вже начувайтеся - насолода від тексту просто гарантована.  Чи вистачить підліткам розуму й відваги там, де не соромно спасувати й дорослому? Чи вистоять вони в геть не дитячому випробуванні перед лицем страшної небезпеки? «- Хутенько біжіть звідси! Зараз тут буде гаряче! - нагримав на дітей дядько Степан, коли почув, як вертоліт дав залп по руїнах корівника. - Схоже, тут ціла спецоперація зі звільнення заручників! Нам лишається тільки не заважати. - Але ж, дядьку, ми теж хочемо допомогти! – почала скиглити дівчинка. - Може, то антитерористичне навчання, і вони не знають, що наші друзі сидять у підземеллі? – припустив Миколка. -  Ні і ще раз ні! Тут справа для дорослих: бандити озброєні, мені вже довелося з ними зустрічатися! Швидко біжімо до яру!»

Утім, не все так просто з мужністю малих героїв, підступом злочинців і таємними планами спецслужб. Коли все воно перемішується в сюжеті цієї історії, виходить така грімка суміш, що краще вам самим дочитати книжку до фіналу, в якому, нарешті, все з’ясується і стане (можливо) на свої місця. «Група спецпризначенців, попереду яких, ніби марсіани, йшли двоє військових у костюмах хімзахисту, вибралася з яру й наближалася до закинутої пасіки. Шершні поводилися якось дивно: невелика частина понеслась на болото, інша величезна хмара почала втягуватися назад, в отвори під перекинуті вулики, ніби там увімкнули потужні пилосмоки».

Василь Тибель. Таємниця химерної пасіки, або Шалені шершні. – Х.: Ранок, 2024

 

Ілюстрації Ірини Приходько

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma