Enigma Enigma

Kostiantyn Korsun

2020-06-02 14:23:07 eye-2 2774   — comment 0

“Ми прийшли, усіх звільнили і нічого не сталося"

Пам’ятаєте епохальну заяву Мишка Федорова у листопаді 2019 “Ми прийшли, усіх звільнили і нічого не сталося”? Хто не пам’ятає, подивіться скрін під постом.
Так от, тепер бачимо наслідки кадрової політики зеленоголових: сайт Національної поліції України npu.gov.ua недоступний вже п'яту добу.
Ще раз, повільно: п’яту добу поспіль. Національна (не якась там місцева!) поліція. Ключове міністерство всесильного Арсена, сірого кардинала чинної політичної влади.
Взагалі нічого не працює, сайт тупо не відкривається.
Такого не було навіть коли ментів Ддосили після закриття ex.ua 
Такого не було під час та після революції гідності, виборів Президента у травні 2014, захоплення Криму та війни на Донбасі.
Такого взагалі не було ніколи в Україні. Ні-ко-ли (ледве втримався від капслоку).
Грузія у серпні 2008 лежала під масованими скоординованими, добре підготовленими та профінансованими російськими кібератаками тиждень. Естонія – три тижні у 2007.
Що буде в Україні, якщо мокшани схочуть нас атакувати всерйоз та по-дорослому – страшно уявити. Якщо у нас найбільше силове відомство успішно само себе поклало і навіть не знає як піднятися.

Заявити, що сайт НацПолу під DDoS-атакою (як звони авжди заявляють) - мусорам не вистачило нахабства.
З джерел, близьких до мінеральних, відомо, що усіх хоч якихось фахівців тупо звільнили, а «нові молоді лідери» потім кривими ручками кудись полізли, шось потикали і все чомусь грохнулося. Та так, що і з бекапів не можуть відновити. І не розуміють а що ж пішло не так)

З п’ятниці тамтешнє керівництво судомно намагається знайти хоча б когось, хто зможе щось з тим зробити. Але поки що не знайшли, портал досі лежить. І невідомо, скільки ще пролежить.

Я так собі подумав: якщо вже майже тиждень портал національної поліції не працює, а суспільство цього не особливо помічає – то може він не дуже-то й потрібен? 
Нахіба пересічним знати що там поробляє собі національна поліція? Створює якусь таємну охранку, гвалтує та катує людей у відділках, вбиває дітей по п’яні, кришує кримінальний бізнес, отримує за це від нас все більше фінансування та повноважень – нефіг плебсу про таке знати, це державна таємниця.

І до дупи усі ті численні закони, постанови, укази про обов’язкове висвітлення діяльності органів державної влади та управління на онлайн-ресурсах. 

До дупи десятки мільйонів іноземних грантів від щедрих, але туповатих західних дядь та тьоть. І кошти держбюджету, до речі теж до дупи. 
Гроші розкрадені, фахівці розігнані, все чьотко. Тєп’єрь заживьом.

Або взагалі, може і діджиталізація не дуже-то й потрібна? Навіть без всяких хакерів та іноземних спецслужб у цього колоса вже ламаються глиняні ноги. 
А що буде, якщо/коли цілеспрямовано та масовано бити по сотням тисяч критично-больових точках? Якщо НеПетя, Прикарпаттяобленерго, Мінфін, Казначейство, аеропорти – були лише тактичними випробуваннями локальних методів ведення сучасної кібервійни, а основних сил Запорєбрік нам ще навіть і кінчик не показував? При тому, що наші «захисники» не можуть навіть штани на собі як слід тримати, не те щоб захищатися чи недайбоже контратакувати.

“Ми прийшли, усіх звільнили і нічого не сталося”. 
«Роль кібербезпеки трохи перебільшена».

Це дійсно зеленоголові так мислять, без перебільшення.
Вони насправді не знають і не розуміють як то все працює. І розуміти не хочуть. Магічне мислення. Треба «просто» (С) знати та голосно проголосити чарівну формулу – і ніякі фахівці не потрібні. Раніше ж працювало, чому зараз не працює? Треба голосніше формулу прокричати.
На крайняк погукаємо волонтерів, вони нам «за рядок в резюме» (С) все порішають. Швидко, якісно, безкоштовно. Інфа сотка.
Ще можна назнімати нудних відосиків про кібербезпеку з якимось «ігспертами» – і абсолютно щиро танцювати навколо нього так, нібито ніхто до них цього не робив вже 100500 разів, і набагато краще.

КоЗел (команда Зеленського, хто не знав) реально «зелена», тобто неграмотна та недосвідчена, мало що знає і ще менше вміє. Такий собі вчорашній студент, який одразу прийшов керувати величезною складною корпорацією.

А «керувати» зелебобікам страх як подобається. Щоправда, поки що виходить лише руйнувати «старе», будувати «нове» ще не навчилися.
Кажуть, що молодий хірург зазвичай на самому початку кар’єри вбиває кілька людей, щоб навчитися як слід оперувати.
Зараз ми усі є такими «поцієнтами», поки криворукі довбні навчаються керувати країною.
Але чи колись взагалі навчаться? Ось тут маю сумніви. 

Вже більше року ми є піддослідними кроликами, а у них ще досі “Error 502”.
https://www.facebook.com/kostiantyn.korsun/posts/1381094702075627

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma