Enigma Enigma

Освітня асамблея

2022-01-23 21:25:19 eye-2 4246   — comment 0

Михайло Донець: «Український Шаляпін», якого вбив микита хрущов

Михайло Донець – загублений самородок, який досконало володів 134 партіями басового репертуару. Голос відзначався красивим тембром, широтою діапазону. Це був співак світового рівня!

Із восьми років співав у церковному хорі. Згодом завдяки меценату Олексію Грінченку потрапив до Київської опери. Стояв на одній сцені з іменитими маестро та навіть мав зустрічі з Петром Чайковським. Пізніше Михайло був зарахований до військової школи медичних фельдшерів. Брав участь у курсантських спектаклях, грав найрізноманітніші ролі. По закінченню служби займався самоосвітою, ходив на уроки вокалу до іменитих київських педагогів, брав участь у виставах драматичної трупи Бородая. Через приголомшливий успіх Михайла запросили до москви в приватний оперний театр Сергія Зиміна.

Повернувся на Батьківщину Донець вже першокласним оперним співаком. Глядачі із захватом зустріли земляка. Виступи Донця були справжньою культурною подією Києва! На шпальтах газет регулярно з’являлися справжні оди співакові. 

З початком Першої світової Донець пішов служити фельдшером до київського госпіталю. Після Української революції Михайло став одним із засновників українського оперного театру. Був першим із оперних співаків, який удостоївся звання Заслуженого артиста республіки, а у 1930-му – Народного артиста України. Відтоді Донець став гастролювати просторами радянського союзу – від Львова до Уралу. Аж на Далекий Схід! Записував грамплатівки з українськими народними піснями й операми українських композиторів.

З початком утисків української інтелігенції в 1920-х роках Донець потрапив в поле зору більшовицьких спецслужб. Як результат – обшуки, арешт та вирок. Українця назвали шпигуном, контрреволюціонером і націоналістом. Влітку 1941 року зникли будь-які згадки про Михайла Донця. Пізніше стало відомо, що співака розстріляли радянськими спецслужбами.

Таваріщ хрущов у своїх спогадах згадував, що видатного українця заарештували, щоб німці його не викрали і не використали проти радянської влади, але він помер. Насправді Михайла Донця розстріляли, про що свідчить збережена в архівах телеграма. хрущов збрехав, а оперного співака реабілітували лише в 1989 році...

Пам'ятаймо!

Підпишіться на ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ!
Facebook: https://www.facebook.com/ProminentUkrainians
Telegram: https://t.me/vydatni_ukrayintsi
Instagram: https://www.instagram.com/vydatni.ukraiintsi/

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma