Enigma Enigma

Дарія Марущак

2019-09-03 10:38:03 eye-2 3479   — comment 0

Мистецтво і біткоіни: як художник заробляє за допомогою криптовалют

Художник із Франції Паскаль Буайар (псевдонім PBOY) пише картини на стінах вуличних будівель. Однак, серед інших стріт-арт майстрів його виділяють QR-коди на своїх роботах. Вони намальовані для того, аби публіка могла вносити пожертування за його роботи у біткоінах.

Наразі, пожертву за його роботу вже зробили 27 шанувальників, а загальна сума становить майже 600$.

Будь хто-може зробити свій внесок у творчість автора. Для цього потрібен лише смартфон та біткоін-гаманець.

Рембандт, написаний на стіні слугує для художника символом, адже геніальний майстер часто перебував у фінансових труднощах. Саме через цю картину Буайар звернув увагу громадськості на проблеми фінансування мистецтва.

Приклад PBOY доводить, що у незалежних художників є шанс на гідне життя, адже не потрібно писати картини за замовленнями арт-посередників, роботу оцінюють самі прихильники творчості конкретного майстра.

Паскаль Буайар обрав біткоін як спосіб пожертви не випадково. Художник поділяє погляди автора криптовалют Сатоші Накамото про децентралізацію. У його роботах біткоін стає частиною живопису і способом отримання заробітку.

Першим досвідом Паскаля стала картина з зображенням хлопчика, який запитує "Де гроші, тату?".

Художник пояснює, що стріт-арт недешеве захоплення - витрачається велика кількість фарби, ну і сама робота, звичайно, вартує грошей. Однак, митцю не хочеться користуватися краудфандинговими платформати для заробітку, чоловіку приємніше взаємодіяти з людьми напряму. Саме тому біткоін виявився комфортним рішенням.

Мурал художника став символом "жовтих жилетів" у Франції

«Свобода, що веде народ - 2019» розміром 3х9 м з'явилася на початку січня 2019, у розпал протестів проти підвищення цін на паливо у Франції. Зміст картини відтворює твір Ежена Делакруа 1830 року, з  різницею, що Маріанну - символ Французької Республіки і уособлення національного девізу «Свобода, рівність, братерство» - оточує не французький народ під час липневої революції, а люди в світловідбивних жилетах і респіраторах.


Картина містила зашифроване послання, за розгадку якого художник пообіцяв доступ до біткоінів на суму в 1 тис € і не обдурив. Щасливими володарями призу стали фахівець з інформаційної безпеки Антуан Феррон з Парижу і його подруга Марина. Протягом тижня вони ламали голову над кодом і шукали розгадку за допомогою ультрафіолетової лампи. В результаті, їм вдалося виявити на муралі 12 слів (банкір, лихварство, брехня, люди, боротьба, надія, союз, громадянин, тріумф, горизонт, керувати, жовтий), за допомогою яких вони й підібрали ключ, необхідний для розблокування коштів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma