Enigma Enigma

Сергей Сарафанюк

2024-10-22 18:11:15 eye-2 759   — comment 0

Міцна кава з піною стурбованості

Дуже помітно, що тема корупції завжди привертає багато уваги. Привертає вже не меньше часу життя цілого покоління. Це говорить лише про звичайність і стабільність цього явища, де результативність відповідальності прямо пропорційна результатам роботи нашої ППО.

У боротьбі з корупцією ми намагаємося відучити собаку кусатися. Раніше це було лише відчуття, тепер це аксіома, яка доведена часом. Ми б'ємо її по голові, коли вона вже відкусила те що хотіла. Ті що б'ють чомусь впевнені, що вдарити по голові собацюрі достатньо. Коли вона заверещить від болю, то вся зграя злякається і втече. Західні партнери надали інструменти прозорості, допомогли адаптувати їх для боротьби з корупцією. Але тепер ми бачимо місця укусу та рани, що залишаються з відчуттям глибокої стурбованості. Зграя дійсно лякається, але не надовго.

Все ж таки люди не собаки і мають якісні горизонтальні зв'язки. І лише один залишений учасник схеми завжди здатен відтворити нібито зруйновану схему за лічені тижні. Бо схема не діє тільки по вертикалі. Залишивши нехай зруйновані горизонтальні зв'язки, ми кожного разу залишаємо можливість реваншу схеми. Учасники схеми пристосовуються до нових умов, нових учасників та методів самозахисту. В цих горизонтальних зв'язках завжди залучені "органи", що борються сами з собою.

Корупціонери, це не жадібні та ненаситні потвори. Це іноді непримітні приємні люди, які знають де непомітно і коли треба нахилитися за грошима. Іноді примітні, щоб бути той самою собацюрою. Але ж вдарена по голові собака більш привертає публічної уваги, додає хайпу і часу "переможцям" для святкування, а учасникам зграї для відновлення. Всі майже задоволені. Рівняння і надалі залишається без результату.

Ліки від цього століттями залишилися тими самими...

"Не вчіть яблуню, як родити яблука, краще відженіть від неї свиней!" Григорій Сковорода

P.S. Є ще один якісний інструмент, який не можливо оцінити нерухомістю, грошами у кишені, рахунками в офшорах та липовою дисертацією...

Цей актив має назву - ділова репутація, яка здобувається усе життя. Але її вартість залежить від стану та розвитку суспільства, як і потреба в той самій репутації.

#корупція #Одеса #СергійСарафанюк #соціальніпроблеми #Україна #вузлик

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma