Enigma Enigma

Egor Alekseev

2020-01-22 12:45:44 eye-2 2526   — comment 0

Міжнародний досвід для українських інженерів-саперів

З початком російсько-української війни на Сході України активізувалася робота щодо проведення заходів розмінування та здійснення інженерно-саперних робіт на тимчасово окупованих територіях. Водночас і посилилося прагнення в підготовці кваліфікованих військових кадрів за сферою їх діяльності в підрозділах ЗС України. Варто відзначити, що за період листопаду 2019 року та початку січня 2020 року інженерами зведеної групи розмінування,  військовослужбовцями угруповання Національної гвардії України Територіального управління «Північ» було обстежено територію загальною площею понад 40 гектарів. За цей час сапери НГ України виявили понад чотири сотні боєприпасів та близько 4 тисяч набоїв до різних типів стрілецької зброї. Також серед знешкоджених предметів на території Луганської та Донецької областей були виявлені протитанкові та протипіхотні міни, артилерійські снаряди, різноманітні керовані та некеровані боєприпаси противника.

Величезним вкладом у проведення робіт по розмінуванню ЗС України завдячують своїм іноземним партнерам. Так, крім звичних індукційних міношукачів, в «арсеналі» Територіального управління «Північ» є деякі інновації серед пошукового устаткування. Наприклад, сапери Національної Гвардії України успішно та оперативно виконують завдання за допомогою американських металодетекторів «Garrett», які знаходять металеві елементи боєприпасів на глибині до 80 сантиметрів, і можуть працювати до 18 годин. Але це далеко не всі інновації серед пошукового устаткування саперів Нацгвардії.

Серед новинок – система  «Grоundshark», або «Земляна акула». Прилад сканує ґрунт на два метри в глибину. Має монітор, де з’являються візуалізовані результати ехолокації. Тобто, ми бачимо обриси предмету, щільність ґрунту, тощо.

Слід зауважити, що міжнародне співробітництво іноземних партнерів із підрозділами ЗС України все частіше інтенсифікується та відіграє надзвичайно важливу роль для якісної підготовки військовослужбовців. Безпосередньо це стосується і підготовленості фахівців-саперів у ЗС України.

Отож, у навчальному центрі НГ України канадські військові проведуть інтенсивний курс навчання саперів гвардії з урахуванням власного досвіду.

Представники Канадської Об’єднаної оперативно-тактичної групи в Україні (Joint Tactical Forces Ukraine) у складі майора Ніколаса Вайта, мастерворента офіцера Мітча Букера та полковника Олександра Цікри, начальника інженерної служби ГУ НГ України, обговорили усі деталі проведення та розробки курсу, який у подальшому надасть можливість військовослужбовцям ЗС України здійснювати комплексні та якісні інженерно-саперні роботи з урахуванням факторів відновлення об'єктів критичної інфраструктури та тісного співробітництва із цивільним населенням.

Також під час зустрічі, офіцери у рамках вказаної програми узгодили питання щодо розвитку мінної безпеки, зокрема погоджено проведення курсів мінної безпеки протягом 2020 року в частинах та підрозділах НГ України. Також досягнуто попередніх домовленостей щодо залучення інструкторів -інженерів до навчань, які проводитимуться і в інших структурних та міжвідомчих підрозділах Національної Гвардії України. Варто зазначити, що із закінченням проходження курсу підготовки військовослужбовці НГ України, безпосередньо за сферою своєї діяльності, отримають сертифікати спеціалістів саперного напрямку третього рівня.

Серед гвардійців, учасників канадської програми - сапери, які мають неоціненний іноземний досвід у проведенні розмінувань на території Іраку, Лівану та на Балканах. Тому зазначений курс стане для них ще одним поштовхом для професійного зростання та якісної підготовленості у виконанні ризикованих завдань та територіальної оборони України, адже завдяки  високому потенціалу наших військових ,держава та громадяни  можуть розраховувати на цілковиту безпеку та оперативність у прийнятті стратегічно важливих рішень.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma