Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-06-20 11:48:38 eye-2 4228   — comment 0

Можуть бути знищені

«Український народ вийде із цього страшного випробування сильнішим, а ми, які не є українцями, можемо бути знищені. Ми, італійці, ми, європейці, ми, західні люди, не українці. Ми, які можемо дозволити собі розкіш уважати, що війна ця нас не стосується», - саме про це нагадує автор цієї книжки – один з батьків-засновників Італійської Республіки – якого також вважають одним з тих людей, які стояли біля джерел формування Європейського Союзу.

Що ж до, власне, "Роздумів про Європу" Луїджі Ейнауді, то в ній автор підносить індивідуальність, ініціативність і прагматизм. А ще описує питання соціальної політики в Італії та розкриває питання монополій, конкуренції, митних зборів, соціальне/пенсійне/медичне та інші види страхування, кількість дітей в родинах. Але найголовніше - намагається застосувати реальну відповідність між ідеалом свободи та конкретно вільним суспільством з економічної та комерційної точки зору. Символічно, що передмову до українського видання написав Андреа Канджіні, генеральний секретар Фонду Луїджі Ейнауді, і в ній він зауважує щодо сьогоднішньої війни:  "Український народ вийде із цього страшного випробування сильнішим, а ми, які не є українцями, можемо бути знищені. Ми, італійці, ми, європейці, ми, західні люди, не українці. Ми, які можемо дозволити собі розкіш уважати, що війна ця нас не стосується. Тому видання в Україні праць визнаного батька ліберальної та проєвропейської думки має не тільки велике символічне значення, але й конкретну практичну функцію".

Так само автор книжки зауважував щодо двох попередніх війн: "Перша світова війна стала кривавим проявом інстинктивного прагнення Європи до об'єднання; але оскільки через безсилу Лігу Націй досягнути європейської єдності було неможливо, проблема відразу ж постала знову... Неправда, що обидві великі світові війни були спричинені економічними причинами. Той, хто вміє правильно рахувати, ніколи не повірить, що якийсь народ, навіть переможний, може отримати від війни якийсь результат, окрім зубожіння, злиднів, духу ненависті та помсти, що породжують, своєю чергою, нещастя і приниження. Насправді ж обидві останні великі війни були війнами громадянськими, а точніше, війнами релігійними, і такою ж буде і третя, якщо, на нашу біду, ми таки спричинимо її, довівши діло знищення до завершення".

 

Луїджі Ейнауді. Роздуми про Європу. Вибрані статті про суспільство, економіку й політику. – К.: Лабораторія, 2024

 

Ілюстрація: Hovard Behrens

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma