Enigma Enigma

Victor Gondar

2024-04-11 09:09:32 eye-2 3243   — comment 0

МРТ технологія візуалізації реакцій імунної системи

Макрофаги – тканинні клітини імунної системи, які спеціалізуються на захопленні й перетравленні рухомих і стаціонарних бактерій, вірусів, відмерлих клітин, а також стимуляції реакції інших клітин захисної системи організму.

При злоякісних процесах макрофаги можуть поглинати і розчиняти клітини пухлини на різних стадіях переродження. У більшості солідних (твердих) пухлинах спостерігається велика щільність цих клітин. Однак, вони мають понижену активність. Вчені припускають, що пухлина виробляє спеціальні захисні механізми, що пригнічують активність і навіть можуть трансформувати макрофаги.

Таким чином, ступінь інфільтрації макрофагами може слугувати індикатором ефективності лікування. Виходячи з цього, науковці Каліфорнійського університету науковці розробляють і тестують технологію неінвазивної візуалізації для якісної і кількісної оцінки імунних клітин в пухлинах.

Нова технологія отримала назву TAM-Sense. В її основі лежать мікрочастинки барвника, що поглинають макрофаги і які можна виявити за допомогою МРТ сканування. Фарбувальний агент являє собою рідину з мікрочастинками біологічно інертного фторовуглецевого барвника, що вводиться в кров через ін’єкцію. Клітини імунної системи виявляє і поглинає їх, а потім проникає в зону запалення, що й дозволяє провести їх візуалізацію спеціалізованою МРТ технологією. З погляду пацієнта – проводиться стандартне МРТ обстеження. Зараз проходять попередні випробування метода на пацієнтів з рецидивами пухлин голови і шиї.

Потенціальні можливості використання нової технології виходять за межі онкології. Вона може використовуватися при різних патологіях, що характеризуються значними запальними процесами – автоімунними, серцево-судинними, інфекційними захворюваннями тощо.

В подальшому науковці планують модифікувати TAM-Sense технологію для використання з позитронно-емісійною томографією (ПЕТ), що полегшить обстеження всього тіла. МРТ перевершує ПЕТ в якості і детальності візуалізації, тоді як ПЕТ дозволяє отримувати загальну картину процесів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma