Enigma Enigma

Сергiй Делін

2024-09-11 12:38:00 eye-2 4447   — comment 0

"М'яка сила" РоSSії: медійний скандал у Канаді

У Канаді спалахує медійний скандал пов'язаний з фінансуванням державними інститутами Канади пропагандистського російського фільму "Russians at war" ("Росіяни у війні").

Загалом, фільм отримав фінансування від кількох державних та приватних фондів, включаючи фонд Роджерс (Rogers documentary fund, ТВО (публічне телебачення провінції Онтаріо, TVO) та Канадський Медійний фонд (Canadian Media Fund).

Детальна інформація про інцидент у статті Kyiv Independent.

Фільм був показаний "за програмою" на фестивалі у Венеції та міжнародному фестивалі у Торонто (TIFF)

Канадський медійний фонд відмовився коментувати занепокоєння щодо потенційних порушень належної перевірки, пов'язаних із фінансуванням фільму Трофімової, таких як її попередня співпраця з російським державним ЗМІ RT, що перебуває під санкціями в Канаді, та її нелегальний в'їзд в Україну. Вони повідомили Kyiv Independent, що «не можуть говорити від імені TIFF або TVO».

"Згідно з річним звітом за 2022 рік, Rogers Documentary Fund також нагородив «Росіяни на війні» серед 42 інших «провокаційних постановок», які загалом отримали 2,2 мільйона доларів (3 мільйони канадських доларів). Однак точної суми, яку отримав кожен фільм, у звіті не вказано.

Трофімова - єдиний реципієнт, чиє прізвище у звіті не вказано, а проект описується як репортаж «з місця подій у Росії».

Ані Hot Docs, ані Rogers Documentary Fund не відповіли на запити Kyiv Independent щодо коментарів.

Розгляди і розслідування тривають. Але сьогодні вже можна зробити такі висновки:

1. Печатка «проєкт отримав державне фінансування Канади» - це величезний подарунок брутальному, тоталітарному агресору. Чи можна уявити собі канадські інвестиції в пропаганду нацистських «артистів» на полях Другої світової війни? Всі організатори та учасники проєкту, як і ті хто допомагав і просував його, пов'язали свої імена з ганьбою тa шкодою для нормального майбутнього не тільки Європи, а й усього світу. Виправдань цьому бути не може.

2. Злочинний режим РоSSії не перестане намагатися використовувати будь-які канали тa лазівки для виправдання і нормалізації його злочинної і безпрецедентної війни. Це не час для розслабленості. Пильність і єдність до повної перемоги над огидним агресором це єдиний шлях.

Українці можуть висловити своє ставлення до цього інциденту до посольства Канади, уряду Онтаріо і прямо в залучени організації.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma