Enigma Enigma

KaRina R

2020-10-29 20:01:52 eye-2 2132   — comment 0

На вирішення проблем із водою Криму і Севастополю достроково виділили 870 млн рублів – влада Росії

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

З 7 вересня в Сімферополі, Бахчисараї та Сімферопольському районах через посуху й обміління водойм запровадили третій, найсуворіший етап обмежень подачі води. З 14 жовтня в Білогірську знизили тиск при подачі води. Також повідомили про обмеження водопостачання через дефіцит. Білогірський район перевели на подачу води за графіком.

Підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксенов раніше повідомляв, що не виключає того, що Росія визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму. Він також стверджував, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень.

Мінекономрозвитку Росії повідомляє 29 жовтня, що на два тижні раніше встановленого терміну спрямувало понад 870 млн рублів «на оперативні заходи щодо забезпечення водою жителів Криму і Севастополя» з федерального бюджету.

Російський віце-прем’єр, «куратор» Криму Марат Хуснуллін стверджував раніше, що російський уряд у зв'язку з проблемами з водопостачанням на анексованому півострові розробив план із 14 заходів, які хочуть реалізовувати з 2020 до 2024 року, вартістю 48 мільярдів. Також він повідомив, що «Росгеологія» планує до кінця року пробурити на півострові 30 свердловин. При цьому 22 з них, як стверджує Хуснуллін, уже почнуть подавати воду в мережі водопостачання. Він повідомив, що за прогнозом Росгідромету на анексованому півострові в четвертому кварталі 2020 року водність річок варіюватиметься від 10 до 60% від норми.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Росія здатна самостійно забезпечити анексований Крим водопостачанням, без участі України.

       Але, жоден посадовець з Кремля не каже росіянам про те, що гроші на водопостачання Криму платять з кишень пересічних росіян.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma