Enigma Enigma

Євгеній Маслак

2020-06-29 17:49:56 eye-2 3017   — comment 8

Нам підмінили цінності, а ми не помітили...

Зеленський - найкраща з можливих альтернатив

 

Так, я не помилився і не сплутав прізвища.

Нещодавно, під постом у ФБ з питанням про те, чого очікують люди від нової (або ні) місцевої влади, почитав коментарі. Багато коментаторів, окрім наведення порядку, вказують на те, що влада не повинна красти. Наче ж правильна вимога, чи не так? Чиновники не повинні красти, брати хабарі і всіляко незаконно збагачуватись.

А як було б краще: наприклад, міський голова, потроху краде, підсуває потрібних людей на посади, віддає тендери потрібним фірмам може де будівництво погодить з порушенням процедур, але в місті порядок, транспорт, парк-сквери, реконструкція і т.д. Чи гарний хлопець з народу, який не краде, але й не робить нічого. Ну, може відосики постить. Прошу без жодних аналогій, випадково вийшло))). І, звісно, так не буває (Харків), і в обох випадках дуже багато нюансів, підводних каменів і т.п. Але, якщо вибір стоятиме саме так, то після другого (його оберуть, він жеж не краде і вобше свій пацан), знову оберуть першого, бо він хоч і крав, але щось робив.

Але за всіми ціми прикладами ми втратили саму суть проблеми. І вона не в тому, що красти погано. Це загально відома істина, але якщо ніхто не дізнається, і не у сусіда а у колгоспу/міста/держави, то можна, еге ж. І, звісно, знайдеться той, хто скаже, що красти - то зло, і нічим його не можна оправдати (можна, насправді, але тут нюанси)

Справа в тому, що нам непомітно підмінили цінності.

От дивіться. Суспільство вирішило, що красти погано. І щоб ні в кого не було спокуси, записало це в законах, а також створило органи (правоохоронні), які мали б контролювати, попереджувати, або, якщоне вдалось, забезпечувати покарання. Коротше, зробили так, що красти стало страшно, і тому більшість людей законослухняні громадяни. Чи, думаєте, драконівські штрафи за плювок на вулицях європейських міст (ну, всі ж про них чули?) то через високу мораль? Що найхарактерніше, це спрацьовує і на недуость висококультурних і високоморальних туристів.

То до чого я веду. Нам поселили в голову думку, що треба вимагати від чиновників, щоб не крали. Ну здорова ж адекватна думка? А може треба вимагати від провоохоронних органів і органів влади, щоб були створені такі умови, в яких не можливо красти? Ну,або не вигідно. 

Від місцевої влади треба вимагати, щоб вона забезпечила комфорт на місцевому рівні. Транспорт, інфраструктура, дозвілля, туризм, розвиток і таке інше. Оце треба вимагати від місцевої влади. А щоб чиновники не крали, повинні працювати правоохоронні органи, ну і винагорода з ароботу повинна бути на відповідному рівні. 

Ви смієтесь з міністрів, які не можуть прогодувати дітей на 35 тис рн, а треба плакати. Бо міністр взагалі не повинен думати про свій матеріальний стан, томущо  тоді в ньго будуть переважати думки про те, як його покращити, а не роботу відомства, яке він очолює.

Чому Порошенко, незважаючи на всі позитивні тенденції в країні, поступисвя президентським кріслом шоумену? Та в нього не було жодних шансів! Попри те, що на нього досі не знайдено жодного вартого уваги компромату, дуже багато українців вважає його головним злодієм країни.  Ясна справа, що зараз дуже людей хоче, щоб його посадили - їх можна зрозуміти, адже бажання, в принципі, не перечать здоровому глузду. 

То, ще добре, що нам трапився зеленський, який нічого не вміє, нічого не знає, але нічого і не вирішує (ну, може дозволяють народних артистів призначити). А міг бути Бойко, чи Тимошенко. 

 

 

 

 

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma