Enigma Enigma

Сергiй Делін

2024-04-14 07:31:39 eye-2 4426   — comment 0

Напад Ірану на Ізраїль: перші висновки

(Reuters)

"З понад 300 ракет і безпілотників 99% були перехоплені". Ізраїль (населення: 9,5 млн.) успішно відбив масовану атаку Ірану (населення: 88,5 млн.).

Так: це реальність. Це можливо. Це не питання можливості: а мети, цілі та здібностей. І совкa.

Україна могла б мати власний "Залізний купол"; укріплені та захищені кордони і, можливо, більш потужні засоби оборони, готові до використання, якби не було підтверджено та розголошено. Все це, ціна цього, існує в цій реальності: тільки в іншій формі. У вигляді "елітної" нерухомості. Особняків, басейнів і яхт. Готелeй в Іспанії та на Кіпрі. Ось де українська незалежність і безпека,  їх реальна, забезпечена фізично та матеріально основа - не на паперах, а в реальності - існує досі: до сьогоднішнього дня.

Важливо: це не питання негативу, лишe об'єктива: якщо не змінити сьогодення, то майбутнє не може змінитися теж. Чому і звідки? Від пісень та надій, одних, майбутнє не змінюється. Чекати доведеться довго і результат: не гарантований.

Усе це було б можливим, якби тридцять з гаком років наполегливої праці; або два десятиліття від першого Майдану пішли не лише на благоустрій приватного життя та садиб а й на незалежність та безпеку країни та її народу.

Ціна совкa висока завжди. Вона залишиться високою і, можливо, підніметься ще вище. І дуже часто: вже не раз і не два, її доводилося платити життями та майбутнім.

Другe: ерозія міжнародної системи безпеки досягла апогею. Або стану колапсу?

Можна сказати, що де-факто її більше не існує. Післявоєнний порядок фактично закінчився. Ніякі скандування, маленькі поступові кроки не зможуть повернути цей факт назад, повернути до нормального життя повільним, обережним лунатизмом.

Нахабство тa агресивність Осі диктаторів що піднімається тільки посилюватиметься: у прямій пропорції з безкарністю. "Обговорення" у намальованих "порадах" не допоможуть. Жодних приємних сюрпризів тут не буде – історія свідком.

Далі, залежно від від подальшого розвитку подій, Іран може оголосити про придбання ядерної зброї. Матеріали для цього в нього вже є. Світ, у якому безкарність агресора і по суті, бездіяльність сторонніх забезпечується володінням ЯЗ, стає зі страшних фантазій реальністю. Заклинання та інкантації не допомогли. Чому б?

Третє: за відсутності реальних міжнародних гарантій безпеки Україна в якийсь момент має переоцінити свої позиції

Ізраїль не є членом НАТО. Але він може гарантувати свою безпеку. Він думав, дбав та створював фундамент для своєї безпеки в умовах постійного, а часом і надзвичайно інтенсивного ворожого оточення.

Це неминучий предмет для аналізу, обговорення та прийняття рішень суспільством. Якщо обіцянка безпеки через НАТО виявиться черговою паперовою квазі-гарантією, казкою про білого бичка про що не забувають натякати деякі союзники, Україна повинна знайти інші механізми які гарантуватимуть їй безпеку. Ціною простодушності та совкового роздовбайства може бути втрата незалежності - і шансу на майбутнє. Сюрпризів тут також не буде.

Доказом нації є її здатність захищати себе і забезпечувати незалежність та безпеку. Незалежність не є і не може бути написана лише на папері. Слова нe можуть бути єдиною реальною основою незалежності та безпеки нації. Вони можуть вартувати дуже мало: або взагалі нічого.

Четверте, і повертаючись до першого: позбавлення від совка може стати ключовою умовою перемоги та виживання нації

Те, що ситуація в Україні зараз виглядає дуже мало або зовсім не так, як в Ізраїлі, має свою причину: причини. Вони все ще тут. І поки вони є, перемога, а з нею і незалежність та безпека не можуть бути гарантовані. Це зрозуміло. Совок не виграє цю війну для України.

І знову ми говоримо про дуже складну ситуацію та просування ворога на лінії фронту. Що тоді було причиною і результатом змін які були здійснені?

Чергова "ініціатива"? Яким буде її результат?

"Повідомляємо, що вище командування Збройних сил України розпочало процес переведення в інші військові частини всіх командирів та бійців ДУК ПС, які формували бригаду та є її бойовим кістяком. Мотиви таких дій нам не відомі. Всі спроби зупинити цей процес та з'ясувати причини результатів не дали", - йдеться у повідомленні.

У совку на такі питання не відповідають: просто забувають. Немає зв'язку між дією і результатом. Тому в Ізраїлі є Залізний купол, а в Україні - особняки та елітна нерухомість. Захищатися від ворога: цього ворога особняками та яхтами; і медалями героям, замість сучасних ресурсів: усіх необхідних?

Забуваючи про зв'язок слів та результату, суспільство повертає – aбo залишається? по суті: совковим. У совку, тільки слова можуть замінити і замінювати реальність. Перемога? Європейське майбутнє? Mоже ні. Може тоді знову сумні пісні.

Це погляд на безпекову ситуацію в Україні на сьогоднішній день. Він є об'єктивним і реальним. Перемога: українська перемога - це не гарантія, а результат. Результат думки, плану і роботи, яка його досягає. Совок сьогодні стоїть на шляху до перемоги. Він цілком може затримати або навіть перешкодити їй; і він це робив, не один раз.

Хтось має це побачити, зрозуміти і діяти. Зробити так щоби перемога відбулася. Бo ворота в майбутнє не будуть відчинені нескінченно довго.

Це також зрозуміло..

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma