Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2021-11-29 13:26:44 eye-2 3979   — comment 0

Наречена Жадана

…Завжди цікаво дізнатися, яке продовження у попередньої історії, і чи змінилося щось на краще у випадку з її героями. Скажімо, героїня цього роману – насправді наречена молодого поміщика Андрія Жадана, і народна пастораль при цьому недоречна.

Звичайно, дівчина вродлива, розумна, волею своєї хрещеної матері вихована як панночка благородних кровей. Але для всього світу вона – Катерина, чужа власність, кріпачка найбагатшого поміщика в Ніжині. Свого часу випадкова зустріч із палким і шляхетним дворянином стала для дівчини найщасливішою подією у житті. До того вона була річчю, і нею розпоряджалися, як хотіли: продавали, викуповували, дарували та повертали назад.

Вона втратила коханого та ледь не померла від рук жорстокої суперниці. На неї чекала доля занепалої жінки та неминуча загибель, але доля розпорядилася інакше. Тож кріпачка Катерина Вербицька стала вільною. Ще й, нагадаємо, має нареченого - того самого, що колись сам викупив себе з кріпаків. Молоді закохані чекали щастя та спокою. Але весільна церемонія обернулася бідою. Невідомий вершник поранив Андрія і встиг зникнути. Катерину знову чекають тяжкі випробування...

"- У чому вона винна? - наполягав Стефан. Нотаріус невдоволено скривився, але все ж таки вирішив пояснити: - Ця дама, яка називає себе пані Жадан, насправді Катерина Вербицька - кріпосна дівка з маєтку Петра Івановича Червінського. - Яка дурниця! Я вільна! - крикнула Катя. - Тоді прошу вільну грамоту, - спокійно зажадав нотаріус. - Документ, який підтверджує ваші слова. - Папери... вони не при мені. - Катя гарячково міркувала. - Вони зберігаються у нашого повіреного, пана Лебедєва. - Отже, доведеться вирушити до нього, - подав голос начальник жандармерії".

 

Олена Косенко. Кріпосна 3. Жадана любов. - Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2021

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma