Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2023-10-24 17:11:34 eye-2 3969   — comment 0

Наші на Ковчегу, або Від князів до аванґарду

Ми є свідками історичного процесу, коли українська культура нарешті виходить з імперської тіні. Раптова зміна статусу України на геополітичній арені світу – від країни, яку ніхто не помічав, до країни, яка змінює хід світової історії, – радикально вплинула і на статус української культури. Нас нарешті почали помічати – і нещодавні зміни у атрибуції художників українського походження по світових музеях тому доказ.

У цьому контексті проєкт «Ковчег», реалізований за підтримки Українського культурного Фонду, в межах якого вийшов розкішний фотоальбом «Ковчег: шедеври українського живопису, графіки, скульптури» якнайкраще надається до акції «час пізнавати себе». Адже ми так критично мало знайомі з власною культурною спадщиною, часто вважаємо її другосортною, вторинною щодо культури метрополії, а такий стан справ можна кваліфікувати як загрозу національній безпеці.

Тож культурна платформа "Ковчег Україна" вирішила на цей раз зібрати і показати українцям шедеври українського професійного мистецтва – від руських ікон XIV ст. до геніїв сучасності. Великий подарунковий фотоальбом, який вийде незабаром, міститиме близько 500 шедеврів із музейних і приватних колекцій: сакральне мистецтво Русі, барокові скульптури містичного Пінзеля, живопис Васильківського, Труша, Новаківського, Кульчицької, Маргіт і Романа Сельських, Леопольда Левицького, Миколи Глущенка, графіка Сороки і Жука, скульптурний вибух світового масштабу Олександр Архипенко і наш геніальний сучасник Роман Петрук.

Крім того, усе уе все багатство також можна оглянути на сайті культурної платформи "Ковчег "Україна" у вільному доступі – віртуальна галерея працює 24/7. А також у "просвітницькому комплекті", де вам запропонують прочитати ряд науково-популярних статтей про українських живописців, прослухати відео-лекції відомої мистецтвознавиці Діани Клочко, помилуватись анімованими полотнами. Тож автори проєкту радо запрошують на www.kovcheh.ua.

 

Ковчег: шедеври українського живопису, графіки, скульптури. – Л.: Ковчег, 2023

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma