Enigma Enigma

Олександр Миколайович

2019-05-23 16:58:19 eye-2 802   — comment 0

НАСЛІДКИ ВІДСУТНОСТІ СУСПІЛЬНОГО ПРОСВІТНИЦТВА ГРОМАДЯН

Як повідомляє сайт "Я и Закон", на сайті Президента України з'явилася петиція під номером 22/053596-еп, в якій якась Лавренова Н. В. вимагає скоротити кількість депутатів Верховної Ради України з 450 до 55 осіб. Не знаю з чого виходила ця особа, але точно не з демократичних норм, не з можливостей громадян реалізувати право усвідомлено обирати і бути обраним, не з реальної здатності громадян ефективно контролювати депутата і не з доступності громадян до депутата і можливості депутата слугувати громадянам, бути гарним їх представником. Світовий досвід говорить про ефективність життя суспільства, якщо один депутат представляє у парламенті біля 50000 виборців. Це співвідношення дозволяє кандитату з невеликою командою однодумцфі ефективно вести виборчу кампвниію, а депутату з невеликою командою помічників добре відслідковувати зміни потреб виборців, більш-менш об'єктивно узагальнювати ці потреби та ефективно представляти їх в парламенті. Ці обґрунтування згаданої норми представництва, як бачимо, є прозорим, зрозумілим і вивіреним практикою. А 55 депутатів ВРУ чим обґрунтовано? Очевидно, що крім хочу, більш нічим. Тому не менш очевидним є і те, що пропозиція Лавренової Н. В. є відмінною від розумної. Відтак, залишається лише дивуватися з того, що від часу свого оприлюднення (22 травня 2019) її петицію вже підтримали 1101 громадянином України?! Очевидно, що така массовість підтримки обговорюваної петиції зумовлена виключно малою обізнаністю громадян України у закономірностях життя суспільства, яка є наслідком майже відсутності їх просвітництва в цих питаннях. 

Це не важко збагнути, якщо пригадати, як в Україні громадянам роз'яснюють науковці, політики, журналісти, … закономірності життя суспільства? Та майже ніяк! А відтак, не доводиться дивуватися з того, що знаходиться чимало громадян здатних підтримувати різні політичні дурниці:
- необгрунтоване зменшення числа депутатів ВРУ; 
- запровадження двопалатного парламенту в унітарній країні, просякнутій бюрократизмом;
- проведення федералізації країни, коли українці не мають ніякої іншої країни, де реалізовано їх право на самовизначення; 
- впровадження двох державних мов, не зважаючи на зауваження попереднього пункту; 

Але ж сучасні засоби отримати будь-яку інформацію дозволяють кожному в короткий термін з'ясувати будь-яке питання, оскільки безкінечна бібліотека – Інтернет і Google на допомогу завжди доступні. Залишається лише одне розумне припущення, яке вичерпно пояснює от ті 1101 підпис. Ті підписи поставили громадяни, які мають "сміливості" діяти і лінощів навчатися більше, ніж знань для визначення правильних дій. Тож, аби не пиляти гілку на якій сидите, громадяни України, не лінуйтеся навчатися, аби бути здатними приймати правильні рішення відносно своїх наступних дій!

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma