Enigma Enigma

Олег Бойко

2024-09-28 17:09:04 eye-2 733   — comment 0

НАВЕДЕНІ ТЕЛЕСКОПИ

"Хоча на пласкій пустельній місцевості я міг бачити більшість своїх підрозділів, я все ж таки делегував командування до максимально можливого тактичного рівня вниз. Я не збирався в атаці викрикувати накази капралам. Командири кожного тактичного елемента знали мій задум: відкрити проходи через мінні поля та знищити ворога у ближньому бою. Маневруючи, вони також могли викликати вогневу підтримку та допомогу для евакуації постраждалих.
Доповідати мені донесення було менш важливо. Прослуховуючи тактичні радіомережі, я міг збирати інформацію без перешкод. Але мені потрібно було щось більше. Використовуючи метод, вичитаний із книг, я мав намір збирати інформацію в обхід звичайних каналів звітності за допомогою «наведених телескопів». Серед інших, я запозичив цей метод у Фрідріха Великого, Веллінгтона і Роммеля.
Мені потрібно було знати більше, ніж я міг очікувати отримати від командирів, що зайняті веденням бою з противником. Я хотів знати, наскільки втомилися підлеглі мені командири, який моральний дух їхніх підрозділів та стан противника. Для цього я використав офіцерів, які мали здорове тактичне мислення, незмінний такт у спілкуванні з підлеглими, з ініціативою та емпатією, щоб доставляти мені неупереджені короткі звіти, оминаючи звичайні канали.
Немає жодного підрозділу в батальйоні, який позначався б буквою «J», тому я назвав своїх офіцерів-телескопів підрозділом «Джульєтта». Наприклад, я перепрофілював секцію з обліку особового складу для допомоги медикам в зустрічі поранених та їх обліку.
Це залишило мого ад'ютанта, який розумів мій бойовий план і наміри, без роботи. Він працюватиме офіцером «Джульєтти». Я вибрав трьох «Джульєтт», які часто зустрічалися зі мною вранці. Вони знали наш план і розуміли, яка інформація мені потрібна, щоб не втратити управління. Розуміючи мої задуми, вони циркулювали серед тактичних груп розкиданих фронтом і в глибину.
Їхнє єдине завдання полягало в тому, щоб тримати мене в курсі подій, а також надати моїм намірам людське обличчя. Якщо у вас є кілька шляхів отримання інформації для вас та вихідної інформації від вас і про вас, тоді ви покращуєте розуміння своїх дій, і дій підлеглих.
Кожен командир або головний виконавчий директор потребує мати інструменти для сканування горизонту у пошуках небезпеки чи нових можливостей. «Джульєтта» виявилася для мене безцінною, забезпечивши постійний приплив неупередженої інформації. Я вибирав людей, які, я був певен, виправдають мою довіру. Конфіденційність служила запорукою, що командири не стануть сприймати «Джульєтт» як мою шпигунську мережу. Коли командири висловлювали занепокоєння, вони знали, що інформація буде передана тільки мені".

Генерал Джеймс Норман «Скажений Пес» Меттіс описує епізод діяльності на посаді командира батальйону («Call Sign Chaos: Learning to Lead», 2019).

 

#Бойове_лідерство_українців

#Місія_насамперед_люди_завжди

Підписатися на наші ресурси:

ВІЙСЬКОВЕ ЛІДЕРСТВО

Лідерство - це довіра

Платформа дистанційного навчання "Український центр військового лідерства" ("L"-курси тактичного рівня)

Підтримка діяльності інструкторів з військового лідерства у військах. Ви не втратите нічого, допомігши їм найменшим донатом, але точно збережете життя українського Воїна завдяки підготовленим лідерам, які ведуть за собою і приймають правильні рішення в хаосі бою - БАЗА

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma