…Здається, тут є навіть про важливу практику перевірки, коли на облиту пивом лавку всідався пивовар, а як підводився, то лавка мала підійматися разом із ним, прилипнувши до штанів. Тоді, мовляв, продукт якісний, а не те що всі подумали про фельдкурата Каца. Не Кац, а Швейк намальований на емблемі цього продукту!
Ця інтерактивна книжка занурить вас у мандри, які розпочнуться у Великій Британії у 1600-х димним брунатним пивом та завершаться сучасними пивними інноваціями, проведе крізь час та простір і познайомить з історією найвідоміших стилів сучасності — з німецькими лагерами, стаутами, портерами, пільзнерами, ІРА, кислим пивом і не лише. Кожний розділ зосереджує увагу на одному з основних складників пива — солоді, воді, хмелі чи дріжджах — і розповідає, як вони змінювалися з часом, як виникали нові смаки, аромати й стилі.
До кожного прикладу такої зміни Наталя Вотсон пропонує сучасний зразок пива, який допоможе сповна відчути смак історії та простежити еволюцію пива. «Пиво: еволюція смаку в 50 стилях» містить п’ять сторіч пивних знань, історії та цікаві факти, які дають можливість по-новому поглянути на пізнання одного з найстаріших напоїв світу, який і досі з нами.
«Найціннішим продуктом маєткових пивоварень був, звісно, жовтневий ель, - починає авторка розповідь. – Оскільки винайдення холодильника відбулося тільки наприкінці 1800-х і пивоваріння лишалося сезонним, пиво варили лише в проміжку від жовтня по березень-квітень. Октобери варили восени з нового врожаю хмелю й солоду, і це пиво мало таку міцність, що його без проблем можна було витримувати рік чи два перед споживанням».
Наталя Вотсон. Пиво: еволюція смаку в 50 стилях. – К.: Yakaboo Publishing, 2021
Ілюстрація: Анатолій Базилевич
Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma