Enigma Enigma

Георгій Тука

2018-12-23 19:11:07 eye-2 6714   — comment 4

Небезпека правого популізму

   Одразу зазначу: під «правим» популізмом я маю на увазі ті тези, які озвучують «праві» (або - «націоналістичні») політичні сили. Такий розподіл є достатньо умовним, адже в нашому політикумі панує суцільний вінегрет: до суто «правих» можно віднести, наприклад, «Свободу», до «лівих» - соціалістів (Ілля Ківа) та залишки комуністів. Але, при такому чорно-білоиу розподілі, до якого табору віднести БПП, Батьківщину», «За життя»?..

   Отже, в цьому дописі я спробую проаналізувати деякі популістичні тези, які лунають з таборів «Свободи», РПЛ та «Батьківщини». До того, я не буду аналізувати популістичні гасла в соціально-економічній площині. Я спробую проаналізувати тези безпекові.

   Теза перша, яку використовують представники всіх цих політичних сил: «наша політика має бути не про-західною, не про-російською, а про-українською».

   З моєї точки зору, популізм цієї тези полягає в тому, що ми зараз перебуваємо в стані війни. Я думаю, всі розуміють, що це не війна України з «ЛДНР», і, навіть, це не війна України з Росією. Цю війну розпочала Росія після того, як народ України виступив за європейський шлях розвитку нашої країни. Саме в той момент, коли ми твердо встали на європейський цивілізаційний шлях розвитку! Само тому, по-перше, ми маємо підтримку європейської цивілізації, і, по-друге, саме тому Росія і встромила «братського» ножа нам в спину. Отже, я переконаний: нинішня війна це війна цивілізацій - європейської і азійської. В таких кризових умовах розповідати про «свій особистий» шлях, це те саме, що в умовах війни розповідати про «Восточно-Европейскую Швейцарию» імені Рабіновича. І недарма сьогодні наша країна вважається одним з ймовірних центрів початку Третьої Світової війни. Коли на теренах твоєї Батьківщини іде війна цивілізацій, про який «власний шлях» може іти мова?

   Теза друга: «Треба змінити «формат»»!

   Мається на увазі зміна формату ПЕРЕМОВИН з Норманського на Будапештський. Нагадаю: до перемовин, які ведуться у т.з. «Нарманському форматі» залучені Німеччина, Франція, Україна та Росія. Коли нам кажуть про «Будапештський формат», то мають на увазі залучення до перемовин країн-підписантів «Будапештського меморандуму»: Україна, Сполучені Штати, Великобританія та Росія (пізніше свої підписи поставили Франція та Китай).

   Автори цієї тези, справедливо зазначаючи про низьку ефективність Норманського формату, чомусь переконують, що формат Будапештський буде ефективним. На чому грунтується таке переконання - не зрозуміло. Неефективність Норманського формату обумовлена не позицією Німеччини чи Франції. Процес блокується виключно позицією Росії! То, щого ж хтось вирішив, що зміна країн-перемовників змінить позицію Кремля??? Окрім того, і Путін, і Лавров багаторазово заявляли що Росія не має бажання сідати за стіл переговорів по «українському питанню» ні зі США, ні з Великобританією. Може, автори цієї тези мають якусь таємну кнопку, натиснувши на яку, вони здатні змінити позицію Росії??? В тому випадку, якщо до такого формату не буде залучена Росія (а що про Китай?), то називати його «Будапештським» нечесно. Окрім того, я не бачив жодної готовності до початку таких перемовин і з боку Сполучених Штатів.

   Теза третя: «повернення до ядерного статусу».

   Я вже двічі аналізував популізм цього заклику, тому зазначу лише наступне: жодного (!) разу від прихильників цієї тези конкретні відповіді на конкретні наступні запитання:

- скільки коштує одна атомна боєголовка, скільки нам їх потрібно і яка загальна вартість цього проекту?

- які санції будуть застосовані проти України і якими будуть наслідки цих санкцій?

- як до такої ініциативи поставляться ті країни, які зараз підтримують нас в боротьбі з Росією?

   Всі шанувальники ядерного статусу розповідають будь-що, окрім відповідей на ці фундаментальні питання!

   Отже, з моєї точки зору, всі, вищенаведені тези носять виключно популістичний характер. Вони дезорієнтують суспільство, пропонуючи йому прості рішення дуже складних питань. Окрім того, якщо до перших двох тез наші партнери ставляться з подивом,  то заяви про «повернення ядерного статусу» викликають відверте «занепокоєння».

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma