Enigma Enigma

Дарія Марущак

2019-08-15 18:18:01 eye-2 3280   — comment 0

Нетворкінг: як перебороти страх ділових знайомств

Сучасний світ насичений духом індивідуалізму. Дорогою до цілей ми думаємо про те, яких навичок нам бракує, які курси стали б у нагоді, або який бізнес приніс би успіх. Ми думаємо що досягнути кінцевих цілей можемо завдяки собі. Але світом правлять зв'язки, відносини і нетворкінг. Успішна кар'єра, великий бізнес або оволодіння новим навиком досягається шляхом взаємодії з іншими людьми. 

Нетворкінг - це не просто можливість познайомитися з потенційними роботодавцями, партнерами і клієнтами. Є чимало причин, щоб ним оволодіти. 

  •  Чим більше людей ви знатимете, тим більшою кількістю інформації будете володіти. Це стосується потенційних компаній, або вакансій, які вас приваблюють. 
  • Розмови з людьми, особливо з тими, хто займає вершину кар'єрних сходів часто супруводжуються новими ідеями, а розповіді про досвід цих людей може бути повчальним. 
  • Нетворкінг - це можливість отримати допомогу і підтримку (і, що не менш важливо, допомогти іншим). Мережа корисних контактів дає можливість отримувати підтримку, адже нетворкінг працює на принципі взаємності: чим більше ви допомагаєте іншим, тим більше отримуєте натомість.
  • Заявити про себе. Корисні зв'язки створять вам хорошу репутацію. Нетворкінг - це не тільки люди, яких знаєте ви, а й ті, хто знає вас. Знаючи про ваші переваги, люди можуть повідомити про цікаву вакансію або нові можливості.
  • Отримати задоволення! Зрештою, нетворкінг - це просто спілкування з людьми. При правильному підході це весело і цікаво.

Як налагоджувати контакти?

Деякі з упередженням ставляться до нетворкінгу, вважаючи, що це "використання людей у своїх цілях", яке заважає щирій дружбі і хорошим відносинам. Але три ключові принципи, які лежать в основі нетворкінгу, повинні розвіяти ці побоювання.

  1.  Взаємність. Щоб процес був ефективним, ми повинні віддавати стільки ж, скільки й отримуємо. Якщо постійно чути від людини: "Ти можеш допомогти?" або "Зроби мені послугу", то бажання продовжувати спілкування стрімко дійде нуля. Ті, хто мають велике коло спілкування не шкодують час і знання задля допомоги іншим, тому і отримують у відповідь охочу підтримку. 
  2. Повага. Проявляйте доброзичливість, повагу і щирий інтерес. Нові знайомі можуть запропонувати вам цікаву ідею або поділитися знаннями, а в майбутньому можуть стати вашими друзями або колегами. Складно передбачити, що знає людина, яка стоїть перед вами. 
  3. Щирість. Завжди залишайтеся собою. Звичайно, хочеться показати себе з кращого боку, але не намагайтеся видавати себе за когось іншого.

До чого ви прагнете?

  1. Стратегія. Потрібно розуміти, з ким ви намагаєтеся познайомитись і чому. Безцільне спілкування з знайомими навряд чи принесе користь вашій кар'єрі. Якщо ви хочете стати успішним адвокатом, навіщо витрачати весь свій час на спілкування з лікарями? У вас не так багато часу - переконайтеся, що ви витрачаєте його з розумом, відвідуючи потрібні заходи і спілкуючись з потрібними людьми.
  2. Наполегливість. Для ефективного нетворкінгу потрібні довгострокові відносини (ось чому так важлива взаємність). Якщо ви зустрілися з роботодавцем або потрібною для вас людиною, намагайтесь закріпити знайомство: напишіть листа електронною поштою на наступний день з подякою за знайомство і підтримуйте зв'язок.
  3.  Аналіз. Переглядайте свої методи і думайте, як їх поліпшити. Подумайте, на що краще витратити свій час. Визначте, з ким вам дійсно хочеться підтримувати відносини.

Знайомитися з людьми важко для багатьох, особливо, на початку кар'єри. Є кілька способів полегшити собі життя :)

  • Почніть онлайн. Налагодити стосунки з людиною легше, якщо ви вже спілкувалися в мережі. Нетворкінг все більше переходить в Інтернет, але, як і в особистому спілкуванні, важлива не кількість контактів, а їх якість. 
  • Дійте спільно. Підійти до незнайомих людей простіше, якщо ви не один. Чому б не об'єднатися з другом або однокурсником?
  • Підготуйтесь заздалегідь. Коли хочете заговорити з незнайомою людиною, часто важко знайти потрібні слова. Заздалегідь приготуйте три простих запитання, з яких можна почати бесіду. Це допоможе не тільки зав'язати знайомство, але і, можливо, отримати корисні поради.
  • Говоріть про себе (але не надто багато). При знайомстві важливо надати людям достатньо інформації про себе, щоб вони могли скласти загальне уявлення. Розкажіть, що ви вивчаєте, чому вам це подобається і що ви хочете робити далі. Говоріть позитивно, але не затягуйте. Розповівши один факт про себе, намагайтеся розпитати співрозмовника про нього самого і про його заняття.
  • Пам'ятайте: нетворкінг це в першу чергу люди, а вже потім - корисні контакти. Крім роботи, у них є інтереси і мрії. Іноді навіть спільні інтереси допомагають встановити діловий контакт.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma