Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2020-07-31 09:31:01 eye-2 2607   — comment 0

Нейрофізіологи навчилися видаляти "погані" спогади

Італійські вчені заявляють, що навчилися стирати нав'язливі неприємні спогади за допомогою транскраніальної магнітної стимуляції (ТМС) мозку, пише Current Biology/

Вчені вивчали реконсолідації пам'яті - процес, при якому мозок час від часу "витягує" спогади з довготривалої пам'яті, і тим самим підкріплює їх. Вони припустили, що спогад в момент його відтворення можна змінити, і розробили методику впливу на ту ділянку префронтальної кори мозку, який відповідає за пам'ять з негативом. За допомогою ТМС вчені впливають на активність нейронних ланцюжків у цієї області мозку.

Випробування проводилися на 100 добровольцях. Їм влаштували "неприємний спогад" - показували звичайні фото, і при цьому час від часу боляче били струмом. На другий день у них відроджували пам'ять про негативний досвід, показуючи ті ж фото. У момент, коли доброволець бачив "хворобливий" знімок, впливали на нього ТМС. Таким чином йшло вплив на нейронні зв'язки, відповідальні за консолідацію поганих спогадів. На третій день їм показували ті ж фото: як з'ясувалося, стимуляція кори позбавила піддослідних від страху, хоча вони не забули події минулої доби. Тобто вченим вдалося суттєво зменшити час зберігання травмуючих спогадів, а отже, це може допомогти багатьом людям, що мають серйозні психологічні проблеми, які заякорені на цих спогадах. Наприклад, пацієнтам з ПТСР.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma