Enigma Enigma

Влад Волошин

2021-05-06 12:10:18 eye-2 4229   — comment 0

Ніхто й нікуди не відійшов, або Російська армада залишається на українських кордонах.

Росія відкликала лише кілька тисяч військовослужбовців від наших кордонів. Більша частина російських військ продовжує знаходитись поблизу України. Про це заявили високопоставлені представники адміністрації президента США Джо Байдена, повідомляє The New York Times.

https://www.nytimes.com/2021/05/05/us/politics/biden-putin-russia-ukraine.html

Американське видання, посилаючись на джерела з числа високопосадовців Пентагону, зазначає, що близько 80 тисяч російських військовослужбовців залишалися поблизу різних ділянок кордону з Україною. А це в свою чергу, як і раніше, є найбільшим нарощуванням російських військ з моменту окупації Криму в 2014 році.

На думку американських військових високопосадовців, російські керівники дійсно наказали деяким підрозділам повернутися в казарми до 1 травня - і вони дійсно відійшли від кордону. Але велика кількість підрозділів залишили свої вантажівки і бронетехніку, - «сигнал про те, що вони можуть повернутися, якщо президент Росії Володимир Путін вирішить розгорнути їх знову»,  повідомляє видання The New York Times.

Представники адміністрації президента США сприймають таку постійну присутність військ на кордоні з Україною як сигнал від Путіна про його спробу помірятись кількістю (фактично перевершити) – чисельність військ США і НАТО, які беруть участь в навчаннях в Європі.

Військові маневри під керівництвом США під назвою Defender Europe, офіційно розпочалися два дні тому. У них задіяні близько 28 тисяч військовослужбовців зі Сполучених Штатів і країн-союзників. Маневри триватимуть протягом наступних двох місяців в різних точках Європи. Крім того в червні 2021 року НАТО проведе ще одні військові навчання, під назвою Steadfast Defender-21, які пройдуть в Румунії і Португалії.

Тож сприймаючи такі дії НАТО, як загрозу, Росія навіть не збирається зменшувати кількість своїх ударних підрозділів на західному напрямку і біля українських кордонів зокрема. Крім того, Москва так і не вирішила проблеми водопостачання тимчасово окупованого Криму, і розглядає силовий сценарій захоплення Північно-Кримського каналу, як найбільш прийнятний для себе варіант.

Про навпаки, накопичення а не відведення, нових ударних сил в окупованому Криму, розповідає Лабораторія криміналістичних досліджень Атлантичної ради США DFRLab. За повідомленням DFRLab для України все ще зберігається висока небезпека російського вторгнення, адже Росія знову перекинула на окупований півострів важку бронетехніку і бойові вертольоти.

https://medium.com/dfrlab/a-closer-look-at-the-recent-russian-build-up-in-crimea-75c3095a8122

Подібний висновок фахівці DFRLab зробили з власних досліджень.  Вони використали для аналізу ситуації на окупованому кримському півострові зображення радіолокаційної синтетичної діафрагми (SAR), надані компанією Capella Space, та знімки з відкритим кодом, розміщені різними людьми в мережі. https://www.capellaspace.com/

Метод доволі ефективний, адже зображення SAR з високою роздільною здатністю дозволяють отримати детальний огляд зони військових тренувань. SAR працює, відбиваючи електромагнітні хвилі від землі і збираючи їх для отримання зображень. Різні матеріали відображаються на знімках по-різному, залежно від того, як вони відбивають електромагнітні хвилі супутника. Такий метод робить металеві предмети, такі як транспортні засоби, яскраво-білими на тлі темнішого сірого ґрунту, на якому вони розміщуються.

Крім того фахівці DFRLab опрацювали кілька сотень одиниць фото- і відео- матеріалів, за допомогою яких збиралась і аналізувалась аналізувалась інформація про кількість, склад і типи озброєння, яке перекидалось в Крим. Також чимало інформації дослідники виявили з відкритих джерел, таких як інформація на інтернет-сайтах про залізничні перевезення в Росії.

Вони проаналізували записи про кількість, типи і навіть про номери вагонів у поїздах, які перевозили військову техніку, оскільки більшість основних переміщень військ відбуваються залізницею. Особливо їх цікавили ешелони до Сімферополя, які перевозили, серед іншого, основні бойові танки Т-72Б3, десантні машини БМД та БТР-Д, самохідні 120-міліметрові міномети Нона, 122-мм гаубиці Д-30, бензовози та відновлювальні машини – техніку російського з’єднання ВДВ, псковської 76-ї повітряно-штурмової дивізії. Все це і сьогодні залишається в Криму.

Знімки, надані Space Capella, принесли чимало доволі цікавої інформації. Авіабаза «Озеро Донузлав» поблизу Мирного, на західному узбережжі Криму, вже давно була фактично занедбана і запущена. Ця авіабаза розташована найближче з усіх кримських до «материкової» України - до Херсонської області тут всього 85 кілометрів. Але знімки показали, що база знову використовується для російських військових вертольотів.

 Роздільна здатність та відблиски ускладнювали ідентифікацію, але виявлені на руліжній смузі повітряні машини мали довжину близько 20 м, що відповідає серії середніх російських транспортних вертольотів Мі-8. Інші гелікоптери, які стояли на знімках на південній стороні від руліжної доріжки, мали розмір близько 33 метрів. Тобто за ТТХ це вертольоти такої ж довжини, як великий російський важкий вантажний вертоліт Мі-26.  

Ще наприкінці квітня 2021 року один з дослідників Майк Еккел опублікував у Twitter знімки Maxar із високою роздільною здатністю, які показали дев'ять ударних вертольотів Мі-28 «Нічний мисливець» та чотири транспортних вертольоти Мі-8 на авіабазі Кіровське поблизу Феодосії. Раніше на аеродромі у Кіровському вертольоти не базувались, тут зазвичай розміщується невелика кількість легких транспортних літаків із фіксованим крилом.

Чимало інформації надали і знімки полігону «Опук». Зображення SAR на цій ділянці дуже детально продемонстрували тренувальну зону, виявивши деякі об’єкти на захід від основної лінії наметів, які не були добре помітні на оптичних знімках із стандартною роздільною здатністю через затуманення. DFRLab не зміг визначити ідентичність цих об’єктів.

Проте дослідники, використовуючи інші, вищезазначені джерела, змогли встановити, що це за російська бронетехніка, які артилерійські системи і машини забезпечення тут присутні, і навіть виявили РЛС Каста-2Е2, яка рухалась з російського Далекого Сходу до станції Айвазовська біля Феодосії і далі на «Опук».

Крім того біля самого Сімферополя на полігоні «Ангарський» розташовувалась техніка і озброєння раніше згаданої псковської дивізії ВДВ: танки Т-72, десантні машини БМД і БТР-Д, самохідні 120-міліметрові міномети «Нона», 122-мм гаубиці Д-30, навіть бензовози і автомобілі техдопомоги.

Все це ще кілька днів тому було на знімках з полігону «Ангарський», проте немає жодної інформації про виведення цього з’єднання. Транспортні інтернет-сайти російських залізничних перевезень та інші джерела не дають навіть натяку, що дивізія відбула в місце постійної дислокації. Це й підтверджує інформацію про те, що в окупованому Криму кількість російських військ значно зросла, і вони там зосереджені не для оборони півострова, адже за призначенням їх застосовують для наступально-штурмових дій.

 

Американські аналітики, розповідає The New York Times, вважають, що спочатку велике «нарощення» сил, а потім, попри обіцянки, все ж «недовідведення» - дії дуже притаманні російській владі, яка намагається тиснути на нового американського президента Джорджа Байдена. Москва хоче визначити для себе, до якої межі Захід допомагатиме Києву. Це стосується і членства України в НАТО і військової допомоги і введення нових санкцій проти Росії.

 

Адміністрація Байдена готова ще збільшити військову допомогу Україні для протидії Росії. Але чи допоможе це досягти балансу сил? – вагаються  високопоставлені представники адміністрації Байдена. Хитрість полягає в тому, щоб зміцнити українську армію так, щоб вторгнення Росії стало занадто складним завданням, але не до такої міри, щоб та відчула загрозу  від сусідів і обрала воєнний шлях її ліквідації.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma