Enigma Enigma

Anton

2020-10-22 11:12:22 eye-2 2534   — comment 1

Нова хвиля КОВІДУ на окупованих територіях!

Так звана «друга хвиля COVID-19» на окупованому Донбасі: лікарні переповнені, лікарів не вистачає, ціни в аптеках занадто високі. А засоби масової інформації, підконтрольні проросійським бойовикам, реальні дані про кількість хворих на COVID-19 замовчують, хоча вже навіть у Росії обговорюють катастрофу, яка насувається на угруповання «ДНР» та «ЛНР». Що ж відбувається в Донецьку та Луганську? Як розгортається епідемія коронавірусної інфекції на непідконтрольних Україні територіях Донбасу?

Ефір телеканалів бойовиків – заповнений інформацією про кількість інфікованих коронавірусом, застереженнями про небезпеку і звітами про наявність необхідних засобів захисту.

«Республіка намагається забезпечити потребу в засобах захисту від COVID-19 за рахунок власного виробництва», – звучить з телеекранів на окупованих територіях Донбасу.

Проте місцеві жителі в реальності бачать зовсім іншу картину: лікарні переповнені, ефективного лікування немає, в соцмережах пишуть, що буває і маски складно знайти.

«Для забезпечення індивідуальними засобами захисту всіх гостей і жителів республіки додатково перепрофілювали 15 підприємств легкої промисловості. Ціни на маски від 8 до 15 рублів (від 3 до 5 гривень). Сировину ми закуповуємо в Російській Федерації», – кажуть в одному з сюжетів.

Із початком карантину в так званій республіці неодноразово заявляли, що забезпечені всіма необхідними засобами захисту. Навіщо тоді перепрофілювати ще 15 підприємств? Риторичне питання.

Що стосується противірусних препаратів, їх теж закуповують у Росії. В окремих аптеках навіть, наприклад, можна знайти російську новинку – «Коронавір» (препарат російського виробництва, використання якого міністерство здоров'я Росії погодило на початку осені – ред.), який в аптеках окупованого Донецька коштує 15 тисяч рублів, що більше ніж п'ять тисяч гривень.

Місцеві новини показують наявність в аптеках противірусних препаратів, проте навіть фармацевти не приховують, що, наприклад таких популярних препаратів як «Арбідол» і «Азитроміцин» в наявності немає і поставки тільки очікуються.

Тим не менш, кореспондент із впевненістю повідомляє, що аптеки заповнені всім необхідним. Але за інформацією одного з донецьких телеграм-каналів є проблеми не тільки з противірусними - в лікарнях людям просто дають списки необхідних препаратів і кажуть: «купуйте, у нас цього немає». В середньому на лікування в тиждень виходить 10-15 тисяч рублів (від 3,5 тис. грн. до 5,5 тис. грн.).

Якщо стан погіршується, то призначають ще й антибіотики. Наприклад, «Тієнам» і «Меронем» обійдуться близько 9-12 тисяч рублів (майже чотири тисячі грн.) на три дні, але їх в республіці недостатньо, тому беруть аналоги за 3500-4000 рублів (півтори тисячі грн) на три дні. Саме лікування триває від двох тижнів до місяця або більше.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma