Enigma Enigma

Ева Браун

2020-02-28 06:50:25 eye-2 3040   — comment 0

Нова система управління військами «Дзвін» успішно застосована під час командно-штабних навчань

Автоматизована система управління «Дзвін» - це комплекс технічних засобів, призначений для підвищення ефективності управління за рахунок автоматизації основних процесів управління військами (силами), розроблений київською компанією «Еверест». Процеси управління в цій системі включають: збір, обробку, оцінку і відображення даних про обстановку, про стан своїх військ в режимі реального часу, можливість доведення наказів до військ, можливість збору донесень про отримання наказів і про їх виконання, можливість оформлення і передачі бойових і звітно-інформаційних документів, можливість відображення інформації про характер дій підрозділів. Вона також дозволяє командирам отримувати дані по основним типам боєприпасів та озброєння, а також про стан екіпажу.

АСУ «Дзвін» має багаторівневу ієрархічну структуру, що складається з різних ланок управління. Склад ланки визначається призначенням і завданнями цієї ланки. До складу кожної ланки входять: інформаційно-логічний пристрій, апаратура реєстрації інформації, пристрій часофікації, апаратура енергопостачання, апаратура передачі даних, автоматизовані робочі місця, засоби відображення інформації, засоби контролю справності апаратури системи і каналів зв'язку.

Дана система управління військами була вперше застосована на командно-штабних навчаннях в лютому поточного року. АСУ «Дзвін» використовувалась в тактичній ланці на рівні роти, батальйону та бригади, оперативна інформація передавалася в штаб оперативного командування.. Результати використання вітчизняної системи високо оцінив Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський та командувач оперативного командування «Північ» Валерій Залужний. За їх словами, завдяки системі АСУ «Дзвін» стало можливо в режимі онлайн відслідковувати всі зміни в оперативній обстановці, миттєво реагувати на них, приймаючи відповідні рішення, та своєчасно доводити накази підпорядкованому особовому складу.

Визначальним напрямком подальшого розвитку і вдосконалення АСУ «Дзвін» є поліпшення її якісних характеристик і, в першу чергу, оперативності, надійності і живучості. Нова автоматизована система управління військами, що здатна працювати в умовах кібератак і радіоелектронного придушення, почне серійно надходити в армію в 2021 році. За рахунок використання єдиних програмно-технічних комплексів, єдиного програмного забезпечення (в тому числі для графічного відображення даних обстановки) для всіх рівнів управління від солдата до командувача Оперативного командування та виду (окремого роду) військ, була досягнута висока ступінь уніфікації елементів системи управління. На завершальному етапі тестування АСУ «Дзвін», перед прийняттям її на озброєння Збройними Силами України, її розробники налаштовані максимально зосередитись на усуненні виявлених недоліків та врахуванні передового досвіду в даній галузі країн-членів НАТО. Досвід використання автоматизованих систем управління іноземними партнерами дасть можливість здійснити стандартизацію вітчизняної АСУ, та привести її у повну відповідність до стандартів НАТО.

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma