Enigma Enigma

Лиза Фроликова

2020-01-21 07:05:21 eye-2 421   — comment 2

НОВА ІСТОРІЯ ЧИ КРЕМЛІВСЬКА ПРОПАГАНДА!?

ЄС та країни Балтії одна за іншою приймають постанови, де засуджуються спроби Кремля переписати історію і покласти відповідальність за розв'язання Другої світової війни на жертв трагедії, а не на агресорів.

Таке «переінакшування» історії - цілком звична для російського керівництва тактика. Саме переписуючи історію, Росія почала процес анексії Криму - причому не в 2014 році, а набагато раніше.

Спочатку просто підмінили багатовікову історію цивілізації на півострові - від античних колоній до Кримського ханства - історією російського флоту, російських дачників і радянського курорту. Так Крим перестав бути Кримом, позбувся душі в сприйнятті і розумінні не тільки більшості живуть в повсякденному світі історичної та політичної брехні росіян, а й багатьох українців, і багатьох жителів західних країн. Адже ви запитаєте у таких людей, навіть у тих, хто обурений анексією Криму. І вони вам дадуть відповідь, що з точки зору міжнародного права Крим, звичайно, український, але ж з історичної щось точки зору він - частина «русского мира», російської цивілізації. Але ж вважати так - це все одно, що вважати Анголу португальської, Марокко - французьким, а Аргентину - іспанської. Але нічого, в наш постколоніальний століття Росія з усім цим успішно впоралася з допомогою брехні.

«Переінакшування» історії - звична для Росії тактика. Саме переписуючи історію, Росія почала процес анексії Криму - причому не в 2014 році, а набагато раніше

І можна сказати, що Росія на Крим успішно тренується. Якщо історія півострова, на якому держави виникали ще тоді, коли на місці не тільки Москви, але навіть Великого Новгорода були непрохідні ліси і болота, зведена до кількох століть, що обчислюються днем ​​приходу російської армії, то чому не можна історію України починати від Переяславської Ради, а немає від Київської Русі? Чому не можна множити підроблення на підробці, брехня на брехні, керуючись простим правилом: чим ця брехня більше і чим більше ресурсів витрачено для її пропаганди, тим більше людей їй повірять?

І зрозуміло, що від фальсифікації історії сусідніх країн можна спокійно переходити до фальсифікації історії Другої світової війни. Схоже, при цьому самим брехунам ніяка правда не страшна, так потужно і впевнено вкоренилася фальсифікація в мізках їхніх співвітчизників. Я завжди наводжу простий приклад - приклад проекту «Невідома війна» з великим американським актором Бертом Ланкастером в ролі ведучого. Цей фільм був знятий ще за радянських часів радянськими та американськими кінематографістами. Його метою, зрозуміло, було показати роль СРСР у Другій світовій війні, але в той же час він детально розповідав і про роль країн-союзників, про їхній внесок у перемогу над гітлеризмом і про їхню допомогу Червоної армії. Цьому були присвячені цілі серії! І телесеріал транслювався по радянському телебаченню в найкращий ефірний час. При цьому ніякого сліду в свідомості більшості радянських людей з точки зору вкладу в перемогу країн антигітлерівської коаліції він просто не залишив - так сильно було тяжіння сталінського міфу про війну, зараз успішно реанімованого Путіним.

Країна з такою пропагандистської традицією, як Росія, може впевнено спотворювати правду і не менш впевнено її не боятися - правда не пройде!

Схоже, країна з такою пропагандистської традицією як Росія може впевнено спотворювати правду і не менш впевнено її не боятися - правда не пройде! Саме тому і українцям, і полякам, і жителям країн Балтії так важливо зупиняти кремлівську неправду біля своїх кордонів, реагувати на неї, не давати їй спуску.

Источник: Виталий Портников

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma