Enigma Enigma

Ева Браун

2019-11-12 08:17:45 eye-2 2911   — comment 0

Нове покоління « Градів »

Ви запитаєте, що це за така реактивна система залпового вогню? Відповідь – це артилерійська система, яка призначена для ураження відкритої і укритої живої сили противника. Бойова машина під назвою “Верба” була розроблена в жовтні 2016 року Харківським конструкторським бюро на базі автомобіля КрАЗ і бойової машини БМ-21 “Град”. Машина здатна знищувати цілі на відстані до чотирьох десятків кілометрів. Також автомобіль оснащений новітніми цифровими засобами, які дозволяють при веденні бойових дій контролювати вогонь та процес перезарядки автоматично, не виходячи з кабіни. Повне перезаряджання комплекту з 40 ракет здійснюється протягом 10 хвилин механізованим способом. Маса такої системи сягає майже 20 тонн, але при цьому вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год.

 Якщо порівнювати з “Градом”, то “Верба” відрізняється від свого радянського попередника високим рівнем автоматизації і розміщенням на вітчизняному шасі КрАЗ. На “Градах” частина бойового розрахунку знаходилась на відкритих сидіннях за кабіною, а для “Верби” українські конструктори передбачили збільшений салон, у якій поміститься весь екіпаж (до 5 чол.). Тут же будуть знаходитись радіостанція і всі блоки керування.

До речі, значущим фактом є те, що в машині було повністю змінено систему зв’язку. Вся важлива інформація буде передаватись по цифровим каналам в зашифрованому вигляді. Щоб у разі захоплення, противник не зміг дізнатись дані про подальші дії. 

“Верба” не потребує великої кількості часу для розгортання. Бойова машина у 6 разів швидше визначає координати, у 5 разів швидше визначає цілі, а після стрільби за лічені секунди може змінити позицію, тим самим дозволяючи уникати вогню у відповідь.  

 

Наразі, ці потужні  машини передають до 27-ї окремої реактивної артилерійської бригади, яка буде виконувати свої обов’язки  на Сході України, що в результаті значно збільшить бойовий потенціал наших воїнів.

Варто зазначити, що на озброєння війська цього року крім “Верби” прийнято ще до 30 зразків. Серед них — станція контрбатарейної боротьби  «Зоопарк-3», комплекс автоматизованого управління вогнем артилерії «Оболонь-А», РСЗВ «Верба», бойова машина ЗРК «Оса-АКМ», бронеавтомобіль «БАРС-8» та чимало інших.

 

 

 

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma