Enigma Enigma

Ева Браун

2019-11-15 09:28:24 eye-2 2840   — comment 1

Нові патрульні катера прибули до Одеси

 

 

 

13 листопада цього року в місті Одеса відбулась урочиста церемонія з підняття прапору Військово-Морських Сил Збройних Сил України  на раніше переданих патрульних катерах «Слов’янськ» та «Старобільськ» типу «Island», а також пошуково-рятувальному судні «Олександр Охрименко». На урочистих заходах був присутній Президент України Володимир Зеленський,
 а також  представники вищого військово-політичного керівництво країни. Патрульні катери острівного класу «Island» були побудовані в кінці 80-х на початку 90-х років для берегової охорони США. 

Ці два катери, «Слов'янськ» та «Старобільськ», мають водотоннажність в 169 тонн., швидкість суден сягає 29,5 вузлів  (55 кілометрів за годину). Також важливим фактом є те що кораблі здатні автономно перебувати в морі  протягом 5 діб, виконуючи поставлені завдання, без зміни особового складу, без поповнення запасів питної і технічної води. Екіпаж складається з 16 осіб: два офіцери і 14 матросів та старшин.

 

 

На озброєнні катерів перебуває автоматична артилерійська установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster калібру 25 мм і два кулемети М2НВ калібру 12,7 мм. Дальність плавання до 3000  морских миль. Кораблі також обладнані радіолокаційною станцією, на борту кожного є моторний човен, який може використовуватися для інспекцій, десантування чи рятувальних операцій. Завдяки своїй швидкості, маневреності і озброєнню, такі катери здатні виконувати широкий спектр завдань, які притаманні класичним надводним кораблям.

Аварійно-рятувальне судно проекту  «Олександр Охрименко» було побудоване на сінгапурській судноверфі Keppe lFels. Наприкінці 1992 року його зарахували до складу експедиційного загону аварійно-рятувальних і підводно-технічних робіт Чорноморського морського пароплавства, а в 2012 році воно отримало нове ім'я «Олександр Охрименко» і перейшло до складу Морської аварійно-рятувальної служби України. В кінці серпня 2019 року Міністерство інфраструктури України передало Військово-Морським Силам Збройних Сил України пошуково-рятувальне судно «Олександр Охрименко». Судно  стало другим у складі ВМС України, яке здатне виходити у відкритий океан та проводити операції поруч з фрегатом «Гетьман Сагайдачний».

Катер  класу «Island» стануть ще однією цеглиною в зміцненні в обороноздатності держави. Наявність таких катерів у флоті дасть нам  змогу ефективно патрулювати акваторію, проводити протидиверсійну оборону, а також брати участь у пошуково-рятувальних операціях.

 Підтримка з боку Сполучених Штатів є важливою для України, адже це не тільки зміцнення нашої обороноздатності, а й сигнал для агресора, що Україна не одна. Сьогодні  стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами є жвавим та продуктивним. Адже вкотре США довели свою тверду позицію щодо охорони міжнародного права, підтримки волелюбних людей у їх прагненні до миру, демократії та незалежності.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma