Enigma Enigma

Dmitriy Grinevich

2020-07-09 09:33:19 eye-2 2533   — comment 0

Новий вектор російської пропаганди

Останнє дослідження Інституту внутрішньої безпеки "Наративи, що надходять з Росії та викладання історії в російських школах України» підкреслює небезпеку того, як місцева російськомовна молодь може потрапити під сферу впливу РФ. Мета дослідження - виявити можливу загрозу для внутрішньої безпеки України у зв'язку з пропагандою з боку Росії, а саме в викладанні і вивченні історії в російських школах України.

Дослідники запевняють, що Росія проявила інтерес до впливу на українську російськомовну молодь. У якості причини того, навіщо це потрібно Росії, вони вказали старіння і зменшення цільової аудиторії російської пропаганди, інтеграцію російськомовних в українське суспільство і важливу роль молоді в майбутньому країни.

Більшість наратив, пов'язаних з кремлівським баченням історії, в тому числі і пропаганда і раніше потрапляли в російські школи України, а також поширювалися через російську літературу, медіа-канали та соцмережі. При цьому роль останніх в поширенні пропаганди набагато значніша, ніж вчителів. Це викликано й тим, що вчителів історії радянського виховання стає менше.

Російськомовна молодь України найбільше вразлива для пропаганди в соціальних мережах, які вони відвідують. Також, не можна недооцінювати вплив діяльності прокремлівськи налаштованих національно-культурних товариств та осіб, а також російськомовних активістів, яких підтримує Посольство Росії в Україні.

Не можна виключати і вплив сім'ї, яка відіграє неабияку роль у формуванні історичного світогляду у молодого покоління.

Автори дослідження наводять також десяток питань, які до сих пір гостро сприймаються в суспільстві і викликають найбільше полеміки: від народження Української держави і Визвольної війни 1918-1920р., до подій останніх десятиліть в Грузії і Україні. Офіційні точки зору України і РФ на ці події сильно відрізняються.

Не можна недооцінювати роль школи у формуванні світогляду молоді. Початкова освіта була і буде тим трампліном, який в подальшому впливатиме на формування необхідного світогляду. І ми не маємо права допустити, щоб виховання наших дітей відбувалося під впливом країни-агресора  

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma