Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-05-27 09:05:38 eye-2 4192   — comment 0

«Нравіца-не нравіца - садісь, моя красавіца!»

Отже, сексуальна історія, полювання на відьом, нацизм, кампанії проти абортів, церква – все це у фокусі автора цієї книги. А також - сучасний світ, в якому жінки дедалі більше піддаються надзвичайно високому ризику через радикалізацію релігійних переконань, голод, війни та хвороби

Таким чином, "Коротка історія мізогінії" Джека Голланда – це на диво відверте розслідування давньої, повсюдної, тривалої і абсолютно нічим невиправданої несправедливости, якої зазнала половина населення планети лише через те, що їй випало народитися жінками, а не чоловіками.

"- Нравіца-не нравіца - садісь, моя красавіца! – згадує авторка передмови до українського видання свою "буденну" поїздку в маршрутці, - переді мною пихкав "прилуками", бравадно посміхаючись і переминаючись з ноги на ногу, чолов'яга в розтягнутих довкола колін спортивках, розхристаній на грудях сорочці й темно-сірій рибацькій жилетці, рясно розцяцькованій кишенями, з робочими і не дуже блискавками та плямами чи то від мазути, чи то від бутербродів із ковбасою, чи від того й іншого разом".

Зрештою, ця книга - перший крок до випалювання з себе упереджень, зневаги і ненависти проти жінок, роблячи який, ми наближаємо настання післямізогінної ери. Тож авторка передмови недаремно згадує прокрустове ложе, у яке сторіччями - і книга Джека Голланда, яку ви тримаєте в руках, тому яскраве свідчення – намагаються вкласти жінок, абсолютно не цікавлячись їхнього думкою, власним баченням самої себе ї свого місця у світі.

Бо ж нравіца-не нравіца, а ти маєш відповідати формальному загальноприйнятому шаблону. і в жодному разі не порушувати його межі, кидаючи виклик усталеному суспільному сприйняттю, що дедалі більше працює як якір, силоміць утримуючи нас у минулому, подалі від прогресу".

 

Джек Голланд. Коротка історія мізогінії. Найдавніше упередження у світі. – К.: АРК.ЮЕЙ, 2024

 

Фото: Susan Colpich

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma