Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-05-06 13:41:49 eye-2 4238   — comment 0

Нямки та уламки

Здавалося б, це така сама забавка для снобів, як добирання тарілок до відповідних образів Девіда Бові. Утім, як виявляється, цілком корисна для майбутнього, адже хто склеїть уламки історії, культури, зрештою, інфраструктури, яку руйнують сьогодні російські агресори?

Тож "Кінцуґі" Бонні Кемске – книжка про японське мистецтво лагодження розбитої кераміки лаком та золотом. Ця техніка вшановує історію предмета, адже замість маскування зламу, оприявлює його і робить красивим. Таким чином, розбита річ стає ще ціннішою. Авторка, яка народилась в Окінаві, виросла в США, а зараз проживає в Британії, заглиблюється в історію техніки, її метафоричну силу зцілення, спілкується з традиційними й сучасними майстрами, досліджує розповсюдження кінцуґі на Заході, зокрема в мистецтві. Загалом кінцугі, як переконує авторка, це набагато більше, ніж просто ремонт.

"Зрештою, це не тільки практична, але й естетична процедура, в найкращому розумінні цього слова, - переконує вона. - Це золоте лагодження зробить посудину унікальною. Навіть якщо такий самий керамічний виріб розіб'ється і буде відремонтований, ці два витвори кінцугі ніколи не будуть схожими один на одного. Коли наші очі стежать за лініями руйнації, нині заповненими золотом, ми усвідомлюємо, що кожна тріщина, кожний скол має свою історію, яку можна розповісти. Ця історія неминуче розкриває найбільшу цінність кінцугі: інтимну метафоричну розповідь про втрату та віднайдення, руйнування та відновлення, трагедію та здатність її подолати".

 

Бонні Кемске. Кінцуґі: поетичне лагодження. – К.: ArtHuss, 2024

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma