Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-10-21 10:25:18 eye-2 4202   — comment 0

Обоє рябоє

"Кожен із нас народжується з багатьма підрозумами або частинами", - запевняє автор цієї книжки. - Ці частини не є уявними чи символічними. Вони є людьми, які існують як внутрішня сім’я всередині нас, і ключ до здоров’я та щастя полягає в тому, щоб шанувати, розуміти та любити кожну частину".

Хай там як, але обкладинка цієї книжки – лагідно, без насильства, але водночас впевнено – відсилає до "фрагментарної" манери французького художника Фернана Леже, який знав ціну життю, і який мав багато періодів у своїй творчості. Так само дослідження Річарда Шварца "Пізнай свої "Я" - про те, що існує не лише одне "ти". І хоч нас навчили вірити, що ми маємо єдину ідентичність, і відчувати страх або сором, коли ми не можемо контролювати внутрішні голоси, які не відповідають ідеалу того, ким, на нашу думку, ми повинні бути, ця книжка кидають виклик теорії "монорозуму". "Кожен із нас народжується з багатьма підрозумами або частинами", - запевняє її автор. - Ці частини не є уявними чи символічними. Вони є людьми, які існують як внутрішня сім’я всередині нас, і ключ до здоров’я та щастя полягає в тому, щоб шанувати, розуміти та любити кожну частину".

Тож це дослідження – для того, хто прагне відкрити для себе новий спосіб зрозуміти свій багатогранний розум і зцілити багато частин, які роблять нас тим, ким ми є. Зокрема модель внутрішніх сімейних систем (IFS) доктора Шварца десятиліттями трансформувала психологію. Таким чином, з цієї книжки ви дізнаєтесь, чому IFS настільки ефективна у таких сферах, як відновлення після травми, лікування залежності та лікування депресії, і як це нове розуміння свідомості може радикально змінити наше життя. Тобто ви дізнаєтеся, що IFS - це модель, яка змінює парадигму, оскільки вона дає нам потужний підхід до зцілення самих себе, нашої культури та нашої планети.

"Наші частини іноді можуть бути руйнівними або шкідливими, - застерігає автор книжки, - але як тільки вони звільнені від навантаження, вони повертаються до своєї основної доброти. Коли ми навчимося любити всі свої частини, ми зможемо навчитися любити всіх людей — і це сприятиме зціленню світу".

 

Річард Шварц. Пізнай свої "Я". Як відновити цілісність і вилікуватися від травм. – К.: Наш Формат, 2024

 

Фото: Freddie Mercury

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma