Enigma Enigma

Andrii Gryganskyi

2020-01-17 19:17:25 eye-2 3846   — comment 0

Огляд новин про Україну в топових газетах США за 8-17 січня 2020 р.

Новини американських газет про Україну й українські події минулого тижня були зосереджені навколо двох основних тем: збиття українського пасажирського авіалайнера неподалік Тегерану та імпічмент президенту США Д. Трампу.

Катастрофа рейсу PS572

The New York Times була першою газетою світу, яка оприлюднила відео послідовного влучення двох протиповітряних ракет в український літак, стаття Video Shows Ukrainian Plane Being Hit Over Iran від 9-го січня, оновлена 14 січня. Автори ретельно аналізують записи, отримані з різних камер, із верифікацією за допомогою засобів геолокації та супутникових знімків. До аналізу були залучені провідні компанії світу, такі як FlightRadar24 (відстеження маршрутів літаків), Maxar Technologies (космічні технології), та інші. Цей матеріал документує останні хвилини польоту авіалайнера, який після ураження першою ракетою зробив розворот назад до летовища та був збитий наступною ракетою приблизно через півхвилини. Охоплений полум’ям ще кілька хвилин літак летів назад на посадку, аж поки не стався вибух. Стаття також містить посилання на інші матеріали (New Video Shows Two Iranian Missiles Hit Ukrainian Plane), з заявами офіційних представників США та інших країн про збиття літака військово-повітряними силами Ірану, на противагу першій проголошеній іранським керівництвом версії, наче літак вибухнув із-за власної технічної несправності. Також обидві статті містять додаткові відеоматеріали з місця трагедії, і зазначають місце пуску ракет – військову базу неподалік Тегерану. Остання стаття також наводить маршрути інших 18-и повітряних відльотів з Тегерану, які відбулися безперешкодно попри ракетний обстріл Іраном військових баз США в Іраку тієї ночі. Це ставить під сумнів наступну версію іранського уряду, що український літак був помилково прийнятий за ворожу ракету, яка нібито летіла над Тегераном і яку намагалися «знешкодити» військові.

Тінь імпічмента Трампа

Кожна із пяти топових газет США містить дуже подібні за змістом статті про три основні новини, які пов’язують Україну з імпічментом, ці новини також жваво обговорюють на радіо та телебаченні. Перша тема – порушення закону Д. Трампом умисною затримкою військової допомоги Україні. Попри заяви самого Трампа про відсутність жодних порушень закону та вчасне надходження допомоги Україні до кінця фіскального року, Центральне фінансове управління США назвало затримку військової допомоги Україні незаконним, тобто злочином. Відмовки Трампа про те, що єропейські нації мало допомагають Україні порівняно зі Штатами, і його звинувачення України в корумпованості втратили будь яку вагу і сенс одразу після того, як Конгрес США затвердив допомогу Україні і його рішення стало обов’язковим до виконання всіма, включаючи самого президента США. Про це у статті J. Healey у газеті The Los Angeles Times, рубрика Opinion: Trump says he broke no laws with Ukraine. The GAO just found otherwise. І, що теж дуже суттєво, із-за заборони Трампа останні 20 млн. доларів США з минулорічної програми допомоги все ще не можуть знайти свій шлях в Україну. Друга тема – це справа, відкрита українською прокуратурою про прослуховування та стеження за Марією Йованович, амбасадорки США в Україні, яку було звільнено навесні за вказівкою Трампа. З розслідування діяльності Л. Парнаса, «радянсько»-флоридського бізнесмена і помічника особистого адвоката Трампа Р. Джуліані, випливають нові й нові свідчення про трампові та його власні оборудки в Україні. Так, Парнас обговорював питання організації стеження за М. Йованович людьми, пов’язаними з Трампом, які найняли для цього нишпорок в Україні. Український міністр внутрішніх справ заявив, що він має вжити належних заходів для захисту прав, життя і діяльності іноземних дипломатів в Україні, хоча й не хоче втручатися у внутрішні американські справи, стаття в The Washington Post Ukraine opens probe into possible surveillance of U.S. Ambassador Yovanovitch. Також активно обговорюється третя тема, теж пов’язана з Парнасом, трампівським фіксером в Україні, заарештованого за підкуп виборчої системи на користь Трампа разом з кількома своїми спільниками. Незважаючи на всі спроби Трампа і Джуліані відхреститися від Парнаса зараз, останній заявляє, що ці двоє достеменно знали про кожен його крок і були регулярно інформовані про всі його активності в Україні. Він би не наважився діяти на власний розсуд, не отримавши перед цим згоди від своїх клієнтів, зазначив Парнас в інтерв’ю Р. Меддов з MSNBC. Більш детально у статті в USA Today Giuliani associate: President Trump knew exactly what was going on’ in Ukraine.MSNBC

Рокіровки Путіна

Остання новина в The Wall Street Journal, яка наче не стосується України, проте має для неї далеко не останнє значення, у статті Putin moves to Shore Up Power as Medvedev Resigns – про останні політичні перестановки у верхніх ешелонах влади країни-агресора. В ній йдеться про дві значні події в Росії – проголошені В. Путіним у середу конституційні зміни, які дозволять йому залишитись при владі по закінченню своєї президентської каденції та відставку прем’єр-міністра Д. Медведева. Натомість прем’єр-міністром призначено маловідомого 53-річного технократа М. Мішустіна, очільника податкової служби РФ. Виголошені зміни свідчать про певне зменшення впливу президента та його адміністрації. Так, прем’єр-міністра та його кабінет тепер затверджуватиме парламент. Водночас більше повноважень отримає Державна Рада (рос. – Государственный Совет), очільником якого Путін є зараз і підвищення ролі якого він пропонує закріпити в Конституції. Ця рада має стати голоною гілкою виконавчої влади. На думку багатьох цитованих експертів, це спроба 67-річного Путіна закріпити за собою владу на необмежений час. Вони також наводять аналогії з правлінням Н. Назарбаєва Казахстаном, який після майже тридцятирічного безперервного президентства став керывником Ради Безпеки, спеціально для цього створеної, і продовжує керувати країною, залишаючись в тіні. На жаль, стаття не розкриває зміст сказаного Путіним під час цієї конференції про його погляди на стосунки з Україною. Подібний аналіз відсутній і в статтях інших видань про цей виступ Путіна.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma