Enigma Enigma

Sergiy Tsyhipa

2019-05-27 00:50:06 eye-2 18042   — comment 13

«Океан» змиває в Києві «Квартал»!

На День Києва Вакарчук та його «Океан Ельзи» зробив неймовірний концерт на Експоцентрі (ВДНГ), на який зібралося 100 тисяч глядачів.

Такого рівня шоу, як суперконцерт «Океан не мовчить», в Україні ще не робив ніхто. І це була подія дійсно європейського, якщо не світового, масштабу. І за якістю. І за масовістю.

А сама атмосфера була просто неймовірна – як за енергетикою, так і за душевністю водночас. Це як раз той випадок, коли музиканти з глядачами були одним єдиним цілим. Улюблені пісні стотисячний хор співав разом майже весь концерт. 

Для скептиків скажу відразу: жодного слова про вибори або про політику присутні від Вакарчука не почули.

Так, він зі сцени говорив про рідну Україну. З надією про кримських татар. З болем про війну на Сході. «Ще мить»… Ми з побратимами ледь втрималися від сліз, а переповнена галявина засвітилася десятками тисяч ліхтариків та замайоріла державними прапорами.

А дивився я концерт Вакарчука та його «Океану» через призму майбутніх дострокових виборів до Верховної Ради. Чому? Та тому що 10 днів тому він презентував свій політичний проект «Голос», який буквально за тиждень вже оформився в політичну партію, і чий рейтинг виріс з 0,8 до 4,6%.

Тепер на виборах до парламенту у нас буде дві «несистемні» партії: «Слуга народу» президента-коміка Зеленського і «Голос» громадського активіста-співака Вакарчука.

У «Слуги» відмінний гандикап, за соціологією це беззаперечний лідер перегонів. І на цю партію буде працювати високий рейтинг чинного президента, який розгубити за неповні два місяці практично неможливо. Плюс до його послуг долучиться вся державна машина з її адмінресурсом і практично з шаровим доступом до всіх ЗМІ.

Але і Вакарчук виявився не ликом шитий. Неймовірний концерт для стотисячної аудиторії - це якраз те, про що може мріяти будь-який політик, який виступає на мітингах. Але політику треба зібрати сотню (а може й більше!) мітингів, щоб охопити таку аудиторію. І то не факт, що присутні отримають від цього задоволення.

А Вакарчук зробив це. І відразу ж пішов у відрив від практично всіх «системних» партій типу «Батьківщини», БПП, «Оппоблока», «Нарфронта» РПЛ і інших «самопомічей». Попереду маячать тільки спини анонімних поки «слуг народу».

До речі, на відміну від Зеленського, Святослав на презентації «Голосу» відразу ж представив свою політичну команду. І це великий плюс. І на концерті Славко грав на клавішних руками, а не тим, чим перед аудіторією звик грати ZE.

На мою скромну думку, «Голосу» в боротьбі за симпатії виборців на патріотичному полі рівних не буде. Порошенко зі своєю «Європейської справедливістю» буде просто нервово курити в сторонці. А націоналісти типу «Свободи» взагалі й поруч не валялися.

Своїм концертом Вакарчук просто змив «Квартал» з його лідером з електорального поля. В усякому разі в Києві.

«Зелену» команду не надто шанують в столиці. І Київ почув «Голос». А якщо врахувати, що загальноукраїнський тон в політиці завжди задає «мать городов руських», то перспективи у партії Вакарчука на майбутніх виборах досить непогані.

Тепер справа за малим: щоб «Голос» був почутий по всіх містах і селах. І тоді на Україну чекає епохальне протистояння несистемних політичних проектів - Зеленського і Вакарчука.

А з урахуванням того, що особисто президент в партійному списку «Слуги народу» фігурувати не буде, то у «Голоса» Вакарчука буде невелика, але перевага. І так, він не здасться без бою, це точно!

Океан не мовчить - не мовчи і ти!

P.S. Неможливе - можливо! Особливо в Україні. Тільки у нас людина з телевізора, балагур і шоумен без якого б там не було політичного досвіду може стати президентом, набравши в 3 рази більше голосів, ніж чинний (на той час) голова держави.

І тільки в Україні рок-музикант може зважитися провести концерт на відкритому майданчику зі сценою, що повертається на 360 градусів. Причому без будь-якої зовнішньої, теле- і радіореклами. І всього за місяць!  

Так розкрутити шоу, що на нього збереться 100 тисяч глядачів, треба мати неабиякий талант та харизму. Причому - за квитками, що для України з її невисоким рівнем доходів можна вважати справою майже неможливою. Але, як то кажуть, очевидне - неймовірне.

Вакарчук місяць тому несміливо запитав у Фейсбук-аудиторії: а чи не зібратися нам разом на День Києва на концерт на галявині, де глядачі розташуються з усіх боків навколо сцени?

В успіх такого безнадійного, на перший погляд, заходу мало хто вірив. Занадто мало часу на підготовку. Але потенційні глядачі відповіли питанням на питання, - а чому б і ні? І підготовка закипіла.

Через два тижні стало відомо, що майже космічна конструкція круглої сцени з 6-ма величезними екранами приїде до Києва з Литви. А ще через два тижні на галявині Експоцентру яблуку ніде було впасти!

Дякуємо за позитивні емоції, «Океан»!

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma