Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2021-11-28 06:21:24 eye-2 3582   — comment 0

Омікрон - світ протистоїть новому штаму коронавірусу

Вчені по всьому світу, ВООЗ та уряди різних країн стурбовані появою нового варіанта коронавірусу B.1.1.529 який отримав назву "Омікрон". Його було виявлено у Південно-африканський республіці, країни з низьким рівнем вакцинації, як в Україні. Вчені припускають, що новий вірус виник в організмі невакцинованого пацієнта з послабленим імунітетом.

На даний момент зафіксовано близько 100 випадків захворювання на новий варіант коронавірусу, більшість з них у південноафриканській провінції Гаутенг, поодинокі випадки відмічені в кількох інших країнах світу. Великобританія вже скасувала авіасполучення з шістьма африканськими країнами - ПАР, Ботсваною, Намібією, Лесото, Зімбабве та Есватині. Про заборону на польоти з більшості африканських країн заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет.

Омікрон викликає тривогу у вчених перед усьому жахливою кількістю мутацій. "Цей варіант здивував нас. Він зробив великий еволюційний стрибок і пройшов близько 50 мутацій", - сказав на брифінгу журналістам професор Туліо де Олівейра, голова південноафриканського Центру епідеміологічного реагування.

Основна небезпека криється у тому, що близько 30 з 50 мутацій (а, наприклад, вірус Дельта пройшов всього 2 мутації) торкнулися так званого спайк-протеїну - шипів на оболонці вірусу, що нагадують за контурами сонячну корону, за допомогою яких вірус проникає в клітини людини. А саме проти нейтралізації цих шипів працює основна маса вакцин сьогодні. Доки мало даних, наскільки важким може бути перебіг хвороби у порівнянні зі штамом "Дельта", але враховуючи потенційну загрозу швидкого поширення "Оміуронц" через його мутації, уряди країн вже зараз приймають додаткові запобіжні заходи.

Але, не в Україні. Адже, як відомо, президент Зеленський зайнятий "державним переворотом", який обговорювали телефоном три якісь колишніх міліціонерів у окупованому Криму.

Підписуйтесь на мене у Фейсбук Alex N Alex Noyt

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma