Enigma Enigma

andriy98

2020-10-21 11:47:21 eye-2 385   — comment 0

Основою для консолідації українського суспільства виступає національна ідея

Завдання консолідації українського суспільства, подолання регіональної та соціокультурної роз'єднаності стоїть на порядку денному всі роки незалежності Української держави, при цьому, методологія, теорія та історія державного управління основою консолідації виступає переважно національна ідея, яка по-різному тлумачиться різними національними спільнотами. Наразі політики, науковці, громадяни не дійшли згоди, якою саме є українська національна ідея. Тенденції дезінтеграції, розколу не були подолані протягом двох десятиліть. Консолідації українського суспільства заважає низка негативних факторів.  У вітчизняному суспільно-політичному дискурсі популярна тема консолідації українського суспільства на основі національної ідеї, на засадах етнонаціональної, духовної, мовної або релігійної єдності, спільної культурної та історичної спадщини, у той час як ідея згуртування  поки що не утвердила себе в українському термінологічному просторі. Українська національна ідея тлумачиться досить розлого: як реалізація мрії про незалежну державу, як національний проект, у якому Україна - це міст, що поєднає європейський та євразійський простір, як самостійність, соборність, самобутність, патріотизм.

Наразі основою для консолідації українського суспільства виступає національна ідея та суміжні з нею соціокультурні чинники: національна свідомість, національна ідентичність, спільна культура, історична пам'ять тощо. Визначальну роль у цьому процесі повинна відіграти українська національна ідея, яка покликана забезпечити необхідну консолідацію, згуртованість та національну єдність української нації, а також інтеграцію національних меншин до її складу при збереженні та розвитку їх етнокультурних особливостей. Саме національна ідея відіграє головну роль у формуванні політичної нації. До політичної нації в Україні, як відомо, належить українці, росіяни, білоруси, угорці, євреї та інші етнонаціональні групи. Становлення української політичної нації, можливе тільки на загальноцивілізованих принципах громадського суспільства, тоді, коли будуть створені економічні, соціальні, духовні умови, які працюють на націю.

Будь–яке суспільство, щоб стати націю, крім об’єднання спільними економічними інтересами, повинно інтегрувати ще й додатковими зв’язками, як то: спільністю мови, культури, особливостями національного менталітету. Ігнорування ж цих зв’язків, байдуже ставлення до питань формування національної ідеї, яка б згуртувала націю, веде до розчарування суспільства на групи, клани, релігійні, етнічні утворення, а це вже становить небезпеку самому існуванню держави. Тому без національної ідеї неможливо побудувати незалежну державу.  Сьогодні необхідна ідея, яка б організувала суспільство на створення якісно нового життя. Оскільки мало мати власні кордони, герб, гімн, прапор, парламент, президента. Життя повинно покращуватися, але покращуватися для всіх. В умовах підвищеної конфліктності державна політика має бути спрямована, у першу чергу, на досягнення загальносуспільних цілей та утвердження консолідуючих засад у суспільстві. Проблема консолідації нації навколо державних інтересів та загальнонаціональної мети є по суті важливим аспектом безпеки української держави, гарантією збереження цілісності країни.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma