Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-07-21 18:39:47 eye-2 4202   — comment 0

Оте жжжжжж! – то недарма

Із виходом цієї книжки варто, мабуть, згадати, що цікавого і захопливого, окрім чеського "Муравлика Ферди" і французьких "Комах", ми мали зі світу відповідних пригод. Здається, не так вже й багато. Тим паче, що в реальності, як нагадують видавці книжки Анне Свердруп-Тайґесон "Жали, дзижчи, кусай", населення Землі подвоїлося, а кількість комах натомість скоротилася вдвічі. Звісно, більшість із нас не вбачає у цьому проблеми, вважаючи, що життя без них було б кращим. Воно й не дивно – тим паче, якщо зважити на опис деяких сцен у цій книжці.

"Уявіть, як із-під землі повільно й безшумно виповзає червоноока комашина армія. Кожна комаха з великий палець завбільшки - і їх така сила, що це нагадує кадри з якогось дешевого фільму жахів про кінець світу. Приблизно З мли особин на ділянці розміром з футбольне поле! Ні, це не наукова фантастика й не провіщення апокаліпсиса. Це просто Цикадогеддон - так деякі дотепники охрестили періодичний вихід на білий світ сімнадцятирічних цикад у Північній Америці".

Насправді ж життя без комах неможливе. Адже не слід забувати, що без медоносних бджіл ми не матимемо меду, а без крихітної шоколадної мошки - ані какао, ані шоколаду. Що личинка мухи може очищати рани, а личинка борошняного хруща вміє перетравлювати пластик. Що плодова мушка стала учасницею дослідницьких експериментів, які принесли шість Нобелівських премій, а декілька видів жуків відіграли важливу роль у розробці антибіотиків.

Хай там як, але поки що на кожну людину на Землі припадає 200 мільйонів комах. Вони живуть усюди - глибоко в печерах, високо в Гімалаях, у гарячих джерелах Єллоустоуну й навіть у ніздрях моржів. А ще вони напрочуд різноманітні — є комахи, в яких вуха на колінах, очі на пенісах, а язики під ногами – про що можна дізнатися з цієї цікавезної книжки. Адже це дотепне й пізнавальне знайомство зі світом комах, авторка якого з ентузіазмом розповідає про істот, які на перший погляд видаються лячними і непотрібними, а насправді є незамінними для екосистеми: вони запилюють квіти, забезпечують їжею інших тварин, стримують поширення шкідливих організмів.

Це книжка про те, як сильно ми - й наша планета загалом - залежимо від крихітних комашок.

 

Анне Свердруп-Тайґесон. Жали, дзижчи, кусай. – К.: Бородатий Тамарин, 2024

 

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma