Enigma Enigma

Kevin Harris

2024-09-20 06:32:08 eye-2 737   — comment 0

Паркан із колючим дротом і військові з автоматом - як у Мелітополі майно реєструють

Окупаційний маховик «націоналізації» чужого майна доводить мешканців Мелітополя до стану безмовних і слухняних зомбі.

Заради того, щоби рашисти не відібрали квартиру чи будинок, дехто з мелітопольців готовий ризикувати життям і здоров'ям та їде назад з-за кордону чи підконтрольної Україні територій в окупацію.

Інші місяцями намагаються зареєструвати в російському реєстрі свою квартиру чи будинок. У нашої співрозмовниці з Мелітополя «квартирна епопея» почалася з 15 січня.

 

Вона пішла записуватися в чергу на реєстрацію майна в так званий МФЦ на вул. Героїв України в перший день його відкриття після новорічних свят.

Того дня ранок видався морозним - мінус 7 градусів.

- Будильник завела на четверту ранку, о 5:30 вже була біля входу в МФЦ. На диво жодного військового у комендантський час я не зустріла. Там уже стояли люди і складали списки. Я прийшла о пів на шосту ранку і вже була 23-ю. А ті, хто приходив до 8-ї - часу відкриття центру, були 70-ми або 80-ми.

До того ж у черзі я почула, що кількість талонів на день обмежена: чи то сорок, чи то 60, чи то щодня по-різному, - розповідає Наталя для РІА-Південь.

 

Потім був другий візиту вже з документами до МФЦ. А третій візит був  майже через півроку. Наталії повідомили, що квартира її вже числиться в «безхазяйних».

 

- Як це могло статися мені ніхто не пояснив. Просто сказали, щоб ішла розбиратися в Росреєстр і дали телефон для запису», - коментує Наталя.

Росреєстр окупаційна влада розмістила поблизу двох комендатур і районної окупаційної адміністрації. Він розташувався в будівлі поруч із «зеленою поліклінікою» на вулиці Івана Алексєєва.

Корпус з декількома поверхами у зеленій обшивці між колишнім ліцеєм «Творчість» (нині це одна з військових комендатур) і поліклінікою одразу ж обгородили високим парканом із профнастилу. Зверху нагромадили колючий дріт. На в'їзді встановили шлагбаум із будкою та озброєною охороною. 

Саме в цій будівлі і розташувався Росреєстр. Ось тільки потрапити до нього практично неможливо.

- Записатися на прийом можна тільки телефоном. А додзвонитися неможливо. Я намагаюся додзвонитися вже кілька місяців. Є таке відчуття, що на телефоні встановлено визначник номерів і вони самі вирішують, від кого підняти слухавку, а кого ігнорувати.

 

Я проходила повз засекреченої будівлі. Люди стоять у черзі на вулиці за парканом: їх викликають солдати за записом. У росіян скрізь така система. Аналогічна ситуація і в МРЕВ ДІБДР на Інтеркультурній.

Після того, як там стався підрив, вони огородили територію сіткою з колючим дротом нагорі. Люди стоять за сіткою і їх викликають у будівлю по черзі, - розповідає про порядки в Мелітополі Наталя.

У зв'язку з тим, що Росреєстр у Запорізькій області не зміг налагодити чітку роботу, жителів окупованої частини Запорізької області окупаційна влада вже відправляє реєструвати майно до Ростова-на-Дону.

На цьому тлі цинічно звучить заява Мішустіна прем'єр-Міністра РФ Михайла Мішустіна:

 

«Робота Росреєстру впливає на кожного громадянина. Дуже важливо, щоб його права на власність, на будівлі, споруди, квартиру, дачу були гарантовані державою, щоб обіг титулу був швидким, для того, щоб усі послуги, які Росреєстр надає, були комфортними та з можливістю, звісно, не стояти в чергах», - цитує пропаганда главу кабміну.

Для відома, відстань від Мелітополя до Ростова-на-Дону понад 370 км. Ціна квитка на одного в рейсовому автобусі в один кінець 3500 рублів. Дорога туди і назад обійдеться одному пасажиру в 7000 рублів, не рахуючи харчування та інших дрібних витрат. Ось вам «комфортні послуги Росреестра».

Раніше ми повідомляли про те, що в середині липня так звана глава уряду Запорізької області Ірина Гехт підписала постанову про створення міжвідомчої комісії з оцінки житлових приміщень. 

Тепер у окупаційної влади з'явився новий інструмент для маніпуляцій із житловим фондом. Комісія зможе визнавати будинки аварійними, непридатними для проживання або такими, що потребують реконструкції. І, як то кажуть, далі справа техніки: виселити мешканців «у їхніх же інтересах», а потім... Ну, ви розуміє.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma