Назва "пекарський/пекарний порошок" вже говорить сама за себе, що цей порошок використовують для випікання хлібобулочних виробів. Вікіпедія підказує, що "пекарний порошок як інгредієнт хлібовипікання був розроблений на початку XX століття". Але в СРСР його використовували тільки на промислових підприємствах, тому господарочки дома розпушували тісто содою, яку "гасілі" оцтом. Вважалося, що тісто буде більш пухнастим, якщо соду з оцтом додавати у сметану чи кефір, а потім вже мішати з іншими інгредієнтами. Перший раз побачила я пекарський порошок на ринку в середині 90-х років. Продавчиня радила використовувати замість соди. Старі звички зникають важко, то я пекла з содою ще 10 років після цієї розмови, поки не переїхала до ПАР.
Довго я не могла купити харчової соди в місцевих супермакетах. Я її шукала у відділку, де все пропонується для випікання. А виявилося, що соду продають в відділку для мийних засобів. Не вірите? Можна прочитати на звороті: "В домогосподарстві харчову соду використовують в багатьох випадках. Бікарбонат натрію в поєднанні з пекарським порошком використовують як розпушувач тіста. Також використовується для нейтралізації неприємних запахів та як мийний засіб"
В порадах написано: "Завжди використовуйте точну кількість харчової соди, яка названа в рецепті". Мені б цю пораду на початку моєї кар'єри домашнього пекаря :) Пам'ятаю насипала соду з коробочки у ложку над мискою з інгредієнтами для тіста. Сталося, що повно соди зразу було і в ложці, і в мисці. В духовці тісто пінилося і вилазило через край форми. В той вечір ми залишилися без пирога...
Наступна порада:"Не заміняйте пекарський порошок содою, бо вони реагують по-різному." Чому? До складу порошку входить бікарбонат натрію, кислотні регулятори (традиційно, cream of tartar - винний камінь) та кукурудзяний крохмаль. Пекарський порошок спочатку змішують з борошном та іншими сухими інгредієнтами, потім додають рідкі. За звичай, в продажу порошки з подвійною дією: перший раз тісто піднімається, коли додається рідина, другий раз — під час випікання в духовці. На звороті радять використовувати пекарський порошок с сухарями для смаження риби або м'яса, для приготування м'якого м'ясного рулету або фрикадельок, для пухкого картопляного пюре, омлету або суфле. Також самим можна зробити самопідйомне борошно: 10-г (2 ч.л.) пекарського порошку додати на кожні 225 г борошна; добре перемішати та просіяти.
Ділюся рецептом, який дала мені місцева приятелька. За її словами, вона також пече торти за цим рецептом. Зверніть увагу, що до складу не входять яйця.
ШОКОЛАДНІ МАФІНИ
Інгредієнти:
1,5 склянки самопідйомного борошна
3 ст. л. какао порошку
1 склянка цукру
1 склянка води
1 ч.л. ванільної есенції
1 ст.л. оцту
6 ст.л. соняшникової олії
1/4 ч.л. солі
Приготування:
1. Розігріти духовку до 180С.
2. В миску покласти борошно, какао, цукор і перемішати.
3. До сухої суміші додати воду та перемішати.
4. Додати ванільну есенцію, оцет, олію та сіль. Збити віночком або міксером до однорідної гладкої маси.
5. За бажанням, можна додати кусочки шоколаду, суху журавлину або родзинки.
6. Ложкою викласти тісто у формочки. (Я використовую спеціальну форму, яку прокладаю паперовими стаканчиками для випічки мафінів. На дно кожного стаканчика капаю кілька крапель олії. Це допомагає краще відділяти папір від готового мафіна)
7. Випікати 20 хвилин.
Готові мафіни легкі, пухкі та трошки вологі всередині.
Смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma