Enigma Enigma

Egor Alekseev

2020-01-22 09:42:58 eye-2 2625   — comment 1

Підготовка військових розвідників в ЗСУ за новітніми стандартами

Головною передумовою для ведення успішних військових операцій стало проведення підготовчих та розвідувальних заходів. Така ситуація обумовлена початком російсько-української війни на сході України. Тому, під час комплексної оцінки навчальних програм, форм і методів роботи розвідників в районах проведення операції Об’єднаних сил чітко визначено напрямки вдосконалення системи вітчизняної військової розвідки та нарощування її спроможностей.

Основну увагу офіцери-розвідники загострили на підвищенні ефективності ведення всіх видів розвідки та практичних заходах із протидії російській військовій агресії. Наприклад, у щоденному тренуванні українські розвідники широко застосовують сучасну систему бойового тренування «БАРС». Вона виникла і почала впроваджуватись у Збройних Силах України з 2014 року. Її головна мета — навчити воїна виконувати поставлене завдання, незважаючи на фізичні та психологічні навантаження. Це дає можливість підготувати висококласних фахівців, які, пройшовши курс тренування на Львівщині, стають постійним кошмаром для окупантів нашої Батьківщини.

Що стосується військової техніки, то розвідники володіють унікальною сучасною радіолокаційною станцією розвідки вітчизняного виробництва, яка дає змогу здійснювати розвідку, обходячи всі перешкоди, які ставлять сучасні російські засоби РЕБ. Активно використовують у військах безпілотні літальні апарати, які також є повністю українською розробкою. Понад 20 новітніх «безпілотників» минулоріч отримав 54-й окремий розвідувальний батальйон Сухопутних військ України.

Варто зазначити, що кваліфіковану підготовку розвідники проходять на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що знаходиться на території Львівської області. Навчальний центр сформовано у 2014-му, коли наші Збройні Сили відчутно потребували фахівців різних військових спеціальностей. Наразі цікаво, що наші бійці вивчають та пристосовують до української специфіки знання військовослужбовців з інших країн. І зі своїм завданням інструктори впоралися. За роки війни тут підготовлено близько 50 тисяч військових фахівців.

Нещодавно там було збудовано унікальну смугу перешкод підрозділів військової розвідки. Ця смуга є однією з найдовших і найскладніших у східній та центральній Європі, аналогів якій немає в європейських арміях. Її створювали на основі засвоєного досвіду наших розвідників, які пройшли гарт через Операцію Об’єднаних сил. Розпочинається смуга імітацією десантування «по-штурмовому» з гелікоптера. А далі кожну з перешкод можна модифікувати на розсуд інструктора. Тобто створювати розтяжки, мінні поля чи навіть засідки. На створення цієї унікальної смуги перешкод держава витратила понад 2 мільйона гривень.

Ще однією інновацією для підрозділів військової розвідки став цілий майданчик для тренувань з вогневої та спеціальної підготовки, який військовики між собою називають «Сафарі», адже за своєю обстановкою він і дійсно схожий на суху та піщану територію, де ведуться полювання на особливо небезпечних злочинців. Усі елементи сучасної бази спецпідготовки займають окрему площу в понад гектар.

Тренувальне містечко включає в себе вісім ділянок, де військовослужбовці-розвідники вдосконалюють знання та навички із тактичної підготовки, польової медицини, інженерних робіт, відпрацьовують за допомогою новітнього технічного устаткування переміщення уявного противника. У програмі підготовки розвідників присутні дії вдень та вночі, подолання водних перешкод, приховане таборування у важких та посушливих умовах, робота з мапами та GPS, стрільба зі штатного озброєння, відрив від переслідування тощо. Крім цього, тренувальна база включає низку імітацій направлених на подолання зруйнованих об’єктів та переправ. Тепер це не лише колоди над ровом з багнюкою, але й різноманітні «ламані мости», канатні переправи тощо.

Отож, військовий розвідник Збройних Сил України - це висококласний, професійно підготовлений, фізично витривалий та психологічно стійкий військовослужбовець, який  постійно удосконалює уміння швидко сприймати інформацію, розвиває навички помічати найменші дрібниці та робити якісний аналіз і висновок, та ґрунтуючись на цьому, спроможний спланувати весь хід підготовки та проведення успішної військової операції.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma